Karácsonyi adományok Veszprém megyében

A Karácsony közeledtével a lakásotthonokban, gyermekotthonokban a szakemberek kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a gondozott gyermekek karácsonya meghitt, szeretetteljes ünnep legyen, hiszen családjuktól távol kénytelenek megélni ezen ünnepkört is.

A Veszprém Megyei Gyermekvédelmi Központ, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat által működtetett lakás/gyermekotthoni hálózatában 233 fő szakellátásba került gyermek ellátásáról gondoskodnak. Mint minden családban, a gyermekotthonokban is megkezdődik december hónapban az ünnepre való rákészülés, az otthonok díszítésével, karácsonyi sütemények készítésével, személyre szabott ajándékok vásárlásával. A Karácsony a szeretetről, az egymásra való odafigyelésről is szól. Ilyenkor az elesett, a társadalom perifériájára szorult, nehéz szociális helyzetben élőkre is nagyobb figyelem hárul. A társadalmi felelősségvállalás jegyében vállalatok, cégek, civil szervezetek, de magánszemélyek is adakoznak, ajándékokat adnak a rászorulók részére. Nem volt ez másképp a veszprémi szakellátórendszerben nevelkedő gyermekek esetében sem, annak ellenére, hogy komoly kihívást jelentett valamennyi ember számára a Covid-19 járványos megbetegedések megjelenése. A 2020-as év karácsonyára számtalan jótékony felajánlás érkezett, amellyel szebbé, tartalmasabbá varázsolták az adományozók a gyermekek számára a Karácsonyi ünnepet. 

2020 decemberében az Emberi Erőforrások Minisztériuma valamennyi gyermek részére kívánság szerinti ajándékot adományozott.  11 fő magánszemélytől mikulás csomagokat, ruhaneműket, élelmiszert, édességet, trambulint, társasjátékokat, gyümölcsöt, sportruházatot, DVD-t, 4 Lakásotthon 20.000,-Ft készpénz adományt kapott. Az „Édesszáj” pályázat nyereménye kapcsán 1 Lakásotthon nagy értékű édesség adományhoz jutott. A Gattyán Alapítvány ajándékkosarat, tabletet, play stationt, fülhallgatót, hangszórót, társasjátékot, kreatív játékokat, édességet adományozott 4 Lakásott részére. A Pápai Rendőrkapitányság nagy értékű sportfelszerelést, az Exim Bank gyümölcsöt, édességet, MH Pápai Bázisrepülőtér katonái 3 Lakásotthon gyermekeinek kívánság szerinti ajándékokat, édességeket adományozott. A veszprémi Petőfi Színház játékokat, társasjátékokat, könyveket juttatott el a gyermekek számára. A zirci Coop Áruház tartós élelmiszert, a Rőfös Textilház, História Cégcsoport, Veming Kft. és a Banbinó Magánóvoda 2 Lakásotthon számára okos órákat, gyümölcskosarakat, irodaszereket, illatszereket, plédeket adományozott. A Bakony Pékség és a Hell Energy Magyarország Kft. nagy értékű élelmiszert adományozott a gyermekek részére. 

Az adományozók hozzájárultak ahhoz, hogy a gyerekek ne csak részt vegyenek a karácsonyi ünnepben családjuktól távol, hanem valójában átéljék és megéljék a szeretet ünnepét, oly módon, hogy egy-egy kívánságuk is teljesülhetett, és az adományokon keresztül egy baráti kézfogást, egy szeretetteljes ölelést kaptak. 

 Veszprém Megyei Kirendeltség