Kaposvári hármastárlat, évszakok pazar színpompájával – A művészetet nem lehet karanténba zárni

Még nem ütötte fel fejét a koronavírus, amikor kiállítást rendeztek H. Lengyel Mária, Jancsiné Horváth Melinda és Jancsi Melinda alkotásaiból az SZGYF Somogy Megyei Kirendeltségén, ám a megnyitó elmaradt a közelünkbe lopódzott járvány miatt. Anya, leánya és unokája mutatkozik be a kiállítótérré avanzsált aulában. 

A vérségi kapcsolaton, s a tehetségen kívül a munkahely is kapocs, hiszen a több mint két évtizede nyugdíjas H. Lengyel Mária a segesdi Gondviselés Szociális Otthon egykori gazdasági vezetője volt, leánya és unokája pedig a gyermekvédelmi ellátórendszerben dolgozik jelenleg is. A „prímet” H. Lengyel Mária viszi, aki leheletfinom akvarell képekkel és olajfestményekkel mutatkozik be. A több tucat önálló kiállítással büszkélkedő alkotó Kertész Sándor kaposvári festőművészt tartja mesterének, s a minden évszakban és napszakban más-más arcát mutató természet pazar színpompáját feltárva sugallja a belőlünk soha ki nem kopó idillt – járjunk Somogy lankás tájain vagy Erdélyország fenyőrengetegeiben. Szakmai vezetőként dolgozó, óvónő végzettségű Melinda lánya ugyancsak jó érzékkel nyúl az ecset után. Autodidaktaként leste el a festészet fortélyait; késes technikával készült olajképei témái közé beemelve Tamási Áron tájait éppúgy, mint mediterrán városok buja világát, vagy az üdítőleg ható óriásvirágokat, melyek pink tónusokkal hozzák közelünkbe a hortenziák, pünkösdi rózsák, krizantémok szinte sokkoló sziromgazdagságát.

Az alkotók képei láttán nyugalomra lel a lélek, s az itt dolgozók, ide betérők közérzete is megváltozik a látványtól. A hangulatjavítást tovább fokozzák az unoka míves, modern dekorációi; köztük mutatós ünnepi asztal- és ajtódíszek, melyek készítőjük lelkesedéséről és leleményességéről tanúskodnak. Ráadásként további két, kék tónusú kép is falra került; egy másik unoka, a még iskolás Lóránt Hanna alkotásait látván elmondható: ígéretes jövő előtt áll.

A generációk közös kiállítását Kertész Sándor, Székely Bertalan-díjas festőművész, somogyi alkotótáborok egykori is jelenlegi vezetőjének groteszk kollekciója követi majd, hiszen a kifejezési vágyat, a művészetet nem lehet karanténba zárni.

Somogy Megyei Kirendeltség

Fotó: Kovács Tibor