Jubileumi rendezvény Ajkán

Amikor Németh Márta, az Ajkai Látássérült Klub vezetője megálmodta és 2001-ben útnak indította a Fekete István Emlékversenyt, maga sem gondolta volna, hogy ez az országos szellemi erőpróba húsz éven át tart majd. Az, hogy e szép kezdeményezés hagyománnyá válhatott, az ő érdeme, de sajnos, ezt a jeles évfordulót már nem érhette meg, mert a járványhelyzet miatt egy évvel későbbre tolódott a jubileumi vetélkedő és Németh Márta időközben elhunyt.

A kérdések megválaszolásán töprengenek a csapattagok

A vak és gyengénlátó emberek lelkesedése a két évtized alatt töretlennek bizonyult, hiszen évről évre eljöttek Ajkára, hogy a megadott Fekete István mű alapos ismeretéről tegyenek tanúbizonyságot. Feldolgozták a legismertebb és a kevésbé ismert műveket, így például számot adtak a Tüskevár, a Téli berek, a Zsellérek, a Lutra, a Csí, A magam erdeiben, az Őszi vásár, a Régi karácsony, az Öreg utakon, a 21 nap és a Vasárnap délután című lebilincselő írásokból is. Lassan fogytak a feldolgozható irodalmi alkotások, ám a látássérültek érdeklődése nem apadt, hiszen a legutóbbi, immár jubileumi szellemi erőpróbára kilenc csapattal neveztek be. Eljöttek a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ aulájába Győrből, Zalaegerszegről, Szegedről, Budapestről, Veszprémből és Ajkáról.

A kérdések megválaszolásán töprengenek a csapattagok

Négy-öttagú csapatokat alkotva válaszoltak ezúttal is a kérdésekre. Az idén a Csend című kisregény ismeretéről tettek tanúbizonyságot a résztvevők. A kérdések összeállítása ezúttal is Vallerné Horváth Andrea televíziós szerkesztőnek, a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ igazgatóhelyettesének a leleményességét dicsérte. Nemcsak profi módon vezeti évről évre ezt a szellemi erőpróbát, hanem gondoskodik arról, hogy a kérdések az aktuálisan feldolgozandó Fekete István mű minden apró részletére is kiterjedjenek. Például ezúttal tudni kellett, mi a története az ajtókilincs rám vigyorgott kijelentésnek; milyen sportokat űztek Kácsalján; miért ítélték az író apját tíz korona bírságra és így tovább. Sorolhatnánk még tovább a furfangos feladatokat, amiket a vetélkedő kilenc csapatának tagjai bravúrosan oldottak meg.

A versenyzőknek nemcsak a sorstársak szurkoltak, hanem a meghívott vendégek is. Dorner László, Ajka város alpolgármestere üdvözölte a megjelenteket, majd dr. Horváth Tibor középiskolai tanár, a Fekete István Irodalmi Társaság elnöke, sok éven át pedig a Fekete István Emlékverseny zsűrijének elnöke mondott ünnepi beszédet. Mint kiemelte, Fekete István kiváló ifjúsági regény- és természetíró művei soha el nem évülnek, nem fog rajtuk az idő.

A zsűri értékelés közben

 A zsűri értékelés közben

A jubileumi vetélkedő zsűrijének elnöke volt dr. Szőke László, az Országos Fogyatékosságügyi Tanács titkára, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) Esélyteremtési Főosztályának fogyatékosságügyi osztályvezetője. Tagjai: Csehné Huszics Márta, a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesületének elnöke; Mező Jánosné, az „Életet az Éveknek” Nyugdíjas Klubok ajkai szervezetének elnökhelyettese; Vargáné Parrag Leonóra, a Padragkúti Művelődési Központ művelődésszervezője, valamint e sorok írója, az SZGYF fogyatékosságügyi referense és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Fogyatékossággal Élők a Médiában Szakosztályának elnöke.

Az ajkaiak az idén is kitettek magukért, a huszadik Fekete István Emlékversenyt az ő csapatuk nyerte meg. Érdemes felsorolni a csapattagok nevét: Laczi Ilona, Csákány Lajos, Vadász Zsuzsanna és Vízi István. Második lett a győriek csapata, harmadik pedig Zalaegerszeg 1. számú csapata.

A résztvevők valamennyien emléklapot, a díjazottak oklevelet és értékes ajándékokat vehettek át Szabados Gyulánétól, az Ajkai Látássérült Klub vezetőjétől és Pálinkás Istvánnétól, a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesülete Ajkai Kistérségi Körzeti Csoportja elnökétől. E sorok írója tolmácsolta a MÚOSZ elnökségének üdvözletét és elmondta, hogy az újságíró szövetség jóvoltából különleges ajándékot nyújthat át az emlékverseny első három helyezettének, valamint Vallerné Horváth Andreának, Csehné Huszics Mártának és Szabados Gyulánénak. Mindannyian Tóth Tímea SMA felnőtt fejjel című könyvét kapták, amelyben a szerző a saját betegségéről és kezelésének folyamatairól szól, kellő humorral és könnyed stílusban, mellőzve minden önsajnálatot.

A 20. Fekete István Emlékversenyre Vízi István, az Ajkai Kistérségi Körzeti Csoport tagja összeállított egy több, mint 300 oldalas, fotókból, újságcikkekből álló albumot, amelyben felidézte a 2001 óta megrendezett vetélkedők történéseit.

Dr. Szőke László zsűrielnök összegezte az emlékverseny tapasztalatait

Dr. Szőke László zsűrielnök összegezte az emlékverseny tapasztalatait

A jubileumi vetélkedőt dr. Szőke László zsűrielnök értékelte. Mint elmondta, nagy jelentőségűnek tartja, hogy a vak és gyengénlátó emberek most is bebizonyították, számukra is mennyire fontos a kulturálódás. Az pedig kiváltképpen értékelendő, milyen kitartóan olvassák Fekete István műveit és vesznek részt ezeken a nívós tudáspróbákon.

E vetélkedők mindig alkalmat adtak arra is, hogy a távoli vidékekről érkező sorstársak találkozzanak, tapasztalatot cseréljenek egymással. De ne feledkezzünk meg azokról sem, akik a háttérben dolgoznak, s akik jelentősen hozzájárulnak e vetélkedők színvonalas lebonyolításához. Sallai Jánosné klubtag például régóta gondozza azt az emlékhelyet, ahol valamikor Fekete Istvánék családi háza állt, s amit az emlékversenyek után évről évre megkoszorúznak a látássérültek.

Horváth Árpádné, a korábbi kistérségi vezető is hosszú esztendőkön át sokat tett ezért a rendezvényért, ő szintén elismerést érdemel. Mint ahogyan azok is, akik gondoskodtak arról, hogy a látássérültek eljussanak a vetélkedő helyszínére és ajkai tartózkodásuk során semmiben se szenvedjenek hiányt.


Fotók: Garamvölgyi Annamária és Györkös József