III. Tiszántúli Speciális Filmszemle

Harmadik alkalommal rendezték meg a Tiszántúli Speciális Filmszemlét a „Fenyves Otthon” Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Fogyatékosok Otthona, a Segítő Kézzel a Fogyatékosokért Alapítvány és a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület együttműködésben. Az eseménynek a kisújszállási a Vigadó Kulturális Központ adott otthont szeptember 29-én. A filmszemlén fogyatékossággal élő speciális filmesek alkotásait mutatták be, 37 film érkezett az ország különböző pontjairól.

Fábián Gábor

A kezdeményezés célja az értelmi fogyatékossággal élő, valamint pszichiátriai és szenvedélybeteg alkotók által készített filmeken keresztül nagyobb teret és nyilvánosságot biztosítani a sérült emberek számára, hogy belülről, a leghitelesebb forrásból ismerhesse meg a közönség a világukat. Ezeket a speciális filmeket fogyatékossággal élő emberek készítik, ők találják ki a történeteket. A mentorok, pedagógusok úgy segítenek nekik a film írásában, hogy előhívóként próbálják a felszínre hozni belőlük azokat az érzéseket, amelyekből aztán egy filmes alkotás létrejöhet.

A sérült emberek által készült alkotások révén maradandó művészi értékek születnek, olyan gondolatokat közvetítenek, amelyek a társadalom számára értékesek és fontosak lehetnek. A filmes munka pedig segítség számukra a kommunikációs nehézségek leküzdésében, ezáltal egy teljesebb élet lehetőségeit teremti meg számukra.

Fábián Gábor, a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület elnöke e szavakkal fordult a nevezőkhöz: „Fontosak azok a gondolatok, amelyeket megfogalmaztok. Ezért is lényeges, hogy folytassátok, hogy a filmekbe még több ilyen gondolat kerüljön. Szükség van rátok! Köszönöm, hogy alkottok!”

Kiss Róza

Kiss Róza, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kirendeltség igazgatója a következőket emelte ki: „Köszönöm az alkotóknak, mert csodálatos amit kaptunk tőletek! Érzéssel közvetíteni: csoda. Legyetek büszkék, hogy erre képesek vagytok. Volt erőtök, senki nem ingatott meg benneteket abban, hogy alkossatok.”

Barta Máté

Barta Máté filmrendező pedig így szólította meg a részvevőket: „Kreativitási hullám vette át a filmezést, nem volt még ennyiféle stílus a filmfesztivál történetében. Mi az ember számára a film? Lehetőséget ad, hogy lenyomatot hagyjunk magunk után. Köszönjük, hogy betekintést nyerhettünk a világotokba!”

A sok érzést kiváltó alkotásokat, pályaműveket szakmai zsűri értékelte. A díjakat több kategóriában osztották ki. Az értékelő zsűri tagjai Dr. Radványi Katalin gyógypedagógus, pszichológus, főiskolai tanár, Kelemen Ilona a TV Kisúj-szerkesztője és operatőre, valamint Barta Máté filmrendező voltak.

A közönség

Különdíjak:

  • És te ki voltál? – Ágfalvi Filmes csoport, Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ Pszichiátriai Betegek Otthona Ágfalva.

Díjazottak

 A díjat átadta Dr. Radványi Katalin gyógypedagógus, pszichológus, főiskolai tanár.

  • A gyerekek jól vannak – Mozgásjavító Gimnázium EGYMI.

Díjátadás

A díjat átadta Kelemen Ilona, a TV Kisúj szerkesztője és operatőre.

  • A jégkirálynő átka – Szombathelyi Jóbarátok Filmes Csoport.

Közönségdíj (osztott):

  • Egy csodálatos hölgy élete – Köteles Erzsébet és Rácz Attila, Budapest.

Díjazottak ajándékaikkal

 ● Ecseri népviselet – Bíró Kolos Tiván.

Egy díjazott fiú oklevéllel

A közönségdíjakat átadta Tóthné Nagy Ágnes a „Fenyves Otthon” Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Idősek Otthona munkatársa, a filmes csoport vezetője.

III. helyezett

RÉM álom – Tiszaugi Filmes Csoport, Szőke Tisza Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Fogyatékosok Otthona.

Díjazott kerekesszékes fiú

A díjat átadta Fodor Gusztáv lelkész, a Segítő Kézzel a Fogyatékosokért Alapítvány elnöke.

II.helyezett

Találkozások – Bánhalmai Filmes Csoport „Fenyves Otthon” Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Fogyatékosok Otthona.

Díjazottak

A díjat átadta Fábián Gábor, a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület elnöke.

I.helyezett

Rendőrnő az álmom – Életrevalók Filmes Műhely, Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Egyesített Szociális Intézménye Értelmi Fogyatékosok napközi Otthona.

Díjazottak Kiss Rózával

A díjat átadta Kiss Róza, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kirendeltség igazgatója.

Köszönjük a csodálatos élményt! Gratulálunk a díjazottaknak és valamennyi alkotónak!

SZGYF Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kirendeltség

Fotó: Vincze András