II. Vándor fakanál főzőverseny – Arló

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Nevelőszülői Hálózata 2019. április 27-én megrendezte az immár hagyományosnak számító főzőversenyét. A II. Vándor fakanál bográcsfőző verseny helyszínéül a gyönyörű fekvésű, suvadással keletkezett Arlói-tó partját választották.

A rendezvény célja, hogy az intézmény dolgozói: a nevelőszülők, nevelőszülői tanácsadók, gyermekvédelmi gyámok, illetve egyéb feladatokat ellátó szakemberek és a vezetők egy kötetlenebb közegben találkozhassanak, és egy tartalmas napot tölthessenek el együtt. Mindannyiunk örömére szolgált, hogy ebben az évben elfogadták meghívásunkat az egyházi fenntartású szervezetek is. A megmérettetésre jelentkező csapatokon kívül az Ózdon, Putnokon és a vonzáskörzetükben élő nevelőszülők és gyermekeik is ellátogathattak erre a programra. A résztvevők száma közel 250 fő volt.

A reggeli eső nem tántorított el senkit, mindenki időre megérkezett a helyszínre. A megnyitó pillanataiban a nap sugarai is kezdték áttörni a borús felhőket. Az ünnepélyes megnyitón Vámos Istvánné dr. Arló Nagyközség polgármestere, Negrutz Ágoston, az Agrárminisztérium miniszteri tanácsadója, valamint Földessy Judit intézményvezető köszöntötte a megjelenteket.

A közös koccintást követően megkezdődött a főzés, ezzel egy időben elindultak a változatos gyerekprogramok is. A rendezvényre kilátogató gyermekeknek lehetőségük nyílt többek között pónilovaglásra, íjászkodásra, arcfestésre és kézműveskedésre is. Egyúttal a helyszín adta lehetőséget is kihasználhatták séta, focizás, labdázás formájában. A Velezd Néptáncegyüttes kisgyermekei és Cseperedői (köztük két gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekkel) bemutatóját követően egy jó kedvű, sok embert megmozgató táncház vette kezdetét.

Időközben a helyszínt egyre jobban betöltötték az illatok, a bográcsokban készültek a finomabbnál finomabb ételek. Nem volt könnyű helyzetben a zsűri, az ízeken kívül több szempont szerint értékelve kaptak a csapatok elismerést, oklevelet és nem utolsósorban ajándékot. De nem csupán a főételek versenyeztek ezen a napon, ugyanis a résztvevők pálinka és sütemény kategóriában is megmérettethették magukat.

A nap fénypontját jelentő eredményhirdetésen gazdát cserélt a „Vándor fakanál”, amelyet idén a „Gasztro Benita formáció”csapata vihetett haza. A díjakat Radomszki Lászlóné, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kirendeltségének igazgatója, Földessy Judit, a Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat intézményvezetője, valamint Tamás Barnabás, Putnok Város polgármestere adta át. Radomszki Lászlóné igazgató asszony külön díjban részesítette a rendezvény szervezőcsapatát színvonalas, körültekintő munkájáért.

A szervezők áldozatos munkája, a közel száz egyéni és csoportos támogató, a csodálatos helyszín, a csapatok aktivitása mind-mind hozzájárult egy élményekkel teli, jó hangulatú, tartalmas naphoz.

SZGYF Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kirendeltsége