II. Tiszántúli Speciális Filmszemle Kisújszálláson

Második alkalommal rendezte meg a Tiszántúli Speciális Filmszemlét, a „Fenyves Otthon” Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Fogyatékosok Otthona, a Segítő Kézzel a Fogyatékosokért Alapítvány, valamint a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület.

A rendkívüli járványügyi helyzet miatt, az idei évben a Filmszemlén csak online módon lehetett részt venni. A szervezők a világhálón biztosították a benevezett pályaművek elérését, valamint a díjátadó is élőben volt elérhető az érdeklődők számára.

Az online díjátadó 2020. szeptember 30-án Kisújszálláson, a Vigadó Kulturális Központban került közvetítésre.

Az online díjátadón jobbról Sőregi Katalin, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kirendeltség igazgatója, Papp Lászlóné, a Fenyves Otthon mb. intézményvezetője, Tóthné Nagy Ágnes, a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület tagja, Fábián Gábor, a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület elnöke, Kelemen Ilona, TV Kisúj szerkesztő, operatőr, Barta Máté filmrendező

Sőregi Katalin a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kirendeltség igazgatója: „Szokatlan időket élünk. Ugyanakkor van egy lehetőség, a film, ami tágíthatja az életterünket ezekben az időkben és ezáltal kapcsolatokat teremthetünk egymással, közösségeket építhetünk.”

Fábián Gábor, a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület elnöke: „Ezekben a rendkívüli időkben köszönöm, hogy nem adtátok fel.”

Barta Máté filmrendező: „Volt szerencsénk megtanulni tőletek, hogy mit is jelent a motiváció.”

A rendezvényen fogyatékossággal élő speciális filmesek alkotásai kerültek bemutatásra és értékelésre, ahová 21 speciális film érkezett az ország különböző pontjáról.

A vetítési programba került alkotások legfőbb értéke, hogy bennük a fogyatékossággal élő emberek önmagukról meséltek, melyek által különleges, sokszínű világokba juttatták el a nézőket. A film, a mozgókép korunk legelterjedtebb eszköze, mellyel az élet valamennyi területén találkozhatunk. Napjainkra már a fogyatékossággal élő emberek is mind gyakrabban nyúlnak ehhez az eszközhöz, és segítségével kínálják fel mindenki számára azokat a gondolatokat és történeteket, amelyek eddig csak nagyon kevesek számára voltak elérhetőek.

A beérkezett pályaműveket szakmai zsűri értékelte, mely döntése alapján több kategóriában kerültek kiosztásra a Filmszemle díjai.

A Filmszemle pályaműveit szeptember 30-án 9 órától elérhetővé tették a Filmszemle facebook eseményében a vetítési sorrendnek megfelelően.

A filmekre a nap folyamán 13 óráig lehetett szavazni egy-egy leadott „lájkkal”. A legtöbb „lájkkal” jutalmazott pályamű kapta a közönségdíjat.

Az értékelő zsűri tagjai: 

Dr. Radványi Katalin gyógypedagógus, pszichológus, főiskolai tanár

Kelemen Ilona TV Kisúj szerkesztő, operatőr

Barta Máté filmrendező

Különdíjak:

Majdnem olyan – Gömbös Olivér, Gömbös Marcell, Gömbösné H. Viktória 

Ki hol mikor – Mozgásjavító Iskola Budapest; Segítő: Szalay Kristóf

A magányos farkas – Szombathelyi Jóbarátok filmes csoportja; Segítő: Karácsony Éva

Közönségdíj:

Irány a buli – Rum-Kastély filmes szakköre; Segítők: Győrvári-Góth Szilvia, Beke Ildikó, Boros Ferenc 

III. helyezett:

Filmtérítők – Szombathely FÉHE filmes szakköre; Segítő: Sarlainé Albert Lívia

II. helyezett:

A két jóbarát – Bánhalma Fenyves Otthon filmes csoportja; Segítő: Tóthné Nagy Ágnes

I. helyezett:

Legyél te is Sanyi – Ágfalva filmes csapata; Segítő: Szalay József

 

A díjakat postai úton juttatták el a nyerteseknek.

Gratulálunk a díjazottaknak!

 

SZGYF Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kirendeltség

Fotó: Vincze András