I. Tiszántúli Speciális Filmszemle

A Magyar Speciális Mozgókép Egyesület együttműködésben a „Fenyves Otthon” Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Fogyatékosok Otthonával első alkalommal rendezte meg a Tiszántúli Speciális Filmszemlét 2019. szeptember 9-én Kisújszálláson, a Vigadó Kulturális Központban.

A Filmszemlén fogyatékossággal élő speciális filmesek alkotásait mutatták be. A filmes seregszemlére 26 film érkezett az ország különböző pontjáról. A bemutatásra kerülő alkotások révén a fogyatékossággal élő emberek meséltek önmagukról a film eszközével, melyek által különleges, sokszínű világba juttatták el a nézőket.
A rendezvény fővédnöke Benedek István Zsolt a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója, védnöke Sőregi Katalin a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kirendeltség igazgatója, valamint Fodor Gusztáv a „Segítő Kézzel a Fogyatékosokért Alapítvány” Kuratóriumának elnöke, református lelkész.
A kezdeményezés célja az értelmi fogyatékossággal élő-, valamint pszichiátriai és szenvedélybeteg alkotók által készített filmeken keresztül nagyobb teret és nyilvánosságot biztosítani a sérült emberek számára, hogy belülről, a leghitelesebb forrásból ismerhesse meg a közönség a világukat.

Papp Lászlóné a „Fenyves Otthon” Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Fogyatékosok Otthona mb. intézményvezetője köszönti a rendezvény résztvevőit

Fábián Gábor a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület elnöke összefoglaló beszédében kiemelte, hogy a speciális filmezés során is „érték teremtődik”, az alkotók ennek során „különös dolgot csinálnak, értéket állítanak elő”.

Fábián Gábor, a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület elnöke

Barta Máté filmrendező hozzátette „a film legfontosabb eredménye, ha érzéseket vált ki, a néző utána érez valamit”.

Barta Máté filmrendező

A valóban sok érzést kiváltó alkotásokat, pályaműveket szakmai zsűri értékelte.
A zsűri tagjai Kelemen Ilona Tv Kisúj szerkesztő, operatőr, Dr. Radványi Katalin gyógypedagógus, pszichológus, főiskolai tanár, valamint Barta Máté filmrendező volt.

Valamennyi alkotó emléklapot kapott, illetve különböző kategóriákban hirdettek eredményeket.

Dicsérő oklevél
Szombathelyi Jóbarátok filmes kör
Jól érzem magam /Ásotthalom Cziráki Zsolt

Különdíj
A legjobb műfaj ötvözése
Kastély titka /Rum-kastély EGYMI
A legjobb vígjáték
A tapasz /Mozgásjavító Általános Iskola EGYMI
A legkreatívabb film
A hóember története /Szentgotthárd- Lengyel Krisztina

III. helyezett
Mosoly – Szabó Bianka és a Szombathelyi FÉHE Filmes Szakköre, Segítő: Sarlainé Albert Lívia

A díjat átadta Sőregi Katalin, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kirendeltség igazgatója

II. helyezett
Életre ítélve – Koleszár István és az Ágfalvi Pszichiátriai Betegek Otthonának Filmes Csapata Segítő: Szalay József

A díjat átadta Fábián Gábor, a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület elnöke

I. helyezett
Gondoskodom, tehát vagyok – Nyíri László, Ivánfi Tibor, Tóth Mária és Rácz János, a bánhalmai Fenyves Otthon” Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Fogyatékosok Otthona filmes csoportja, Segítő: Tóthné Nagy Ágnes

A díjat átadta Benedek István Zsolt főigazgató nevében Sőregi Katalin, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kirendeltség igazgatója

Gratulálunk a díjnyertes alkotásokhoz.

Köszönjük a díjazottaknak a csodálatos munkákat, további sikeres alkotó tevékenységet, és szerető közösségeket kívánunk számukra!

 

SZGYF Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kirendeltség