Húsvéti élményeink

Intézményeink az ünnepek alatt tavaszi pompába öltöztek, locsolóversek ritmusa szűrődött ki az ablakokon az elmúlt „hosszú” hétvégén. Munkatársaink tradicionális húsvéti szokásokkal, játékokkal, kézműveskedéssel igyekeztek otthonosabb légkört teremteni.

Részt vettek a március 27. és 30. között megrendezett hagyományos húsvéti vásáron az SZGYF központjában

A Harmónia Integrált Szociális Intézmény Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Szilvafa Otthon Kisléta ellátottjainak hamarabb kezdődött el az ünnep, hiszen ők is részt vettek a március 27. és 30. között megrendezett hagyományos húsvéti vásáron az SZGYF központjában. Az általuk kiállított – és eladásra kínált – termékek rendkívül sokfélék voltak, gyönyörű, kreatív munkáik, húsvéti dekorációkk nagy sikert arattak kollégáink körében.

A Rózsakert Integrált Szociális Intézmény Támogat-lak Miskolc lakói számára a húsvéti időszak az egyik legkedvesebb. Az ünnepre való hangolódás lelkes készülődéssel telt, az ellátottak és a nevelők tojásfát állítottak és kézzel készült rajzaikkal közösen díszítették fel otthonukat.  Természetesen az intézmény férfi lakói nem felejtkeztek meg a hölgyekről sem, hiszen húsvét hétfőn, a hagyományoknak megfelelően meglocsolták őket, viszonzásként csokitojásokat kaptak. A locsolkodást követően zeneszó kíséretében közösen fogyasztották el az ünnepi asztalon tálalt finomságokat, ahol többek között a húsvét hagyományairól is beszélgettek.

Kézzel készült rajzaikkal közösen díszítették fel otthonukat

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Gondoskodás Integrált Szociális Intézményben is igyekeztek otthonosabbá tenni az ünnepeket. A húsvétot megelőző napok már a készülődés izgalmával teltek. A segítők közreműködésével a lakók tavaszi dekorációt készítettek, tojásfát állítottak, tojásokat festettek. A fiúk locsolóversek tanulásával készültek a locsolkodásra, amelyet a hagyományos tojásvadászat követett. A nap végén minden elrejtett tojás gazdára talált.

Tavaszi dekorációt készítettek, tojásfát állítottak, tojásokat festettek.

A 40 napos böjti készülődés időszaka alatt a zsirai otthon hitéletet élő ellátottjai lelkileg is feltöltődtek a húsvéti ünnepre. Március 17-én a győri Székesegyházba látogattak el, ahol részt vettek az ünnepi szentmisén. Továbbá bejárták a lakók által készített, Jézus szenvedéseit felidéző 14 stációt is. A böjti időszak méltó lezárásaként a helyi plébános látogatott el az intézménybe, hogy a nagycsütörtöki szertartással közösen emlékezzenek meg az „Utolsó vacsoráról” is.

Gyori szekesegyhaz

SZGYF Központ