„Hidak a magányosság szakadéka felett” pályázat díjátadó

Hagyományainkhoz híven, szeptember 26-án díjátadó ünnepség keretében kerültek átadásra a „Hidak a magányosság szakadéka felett ” címmel meghirdetésre került ötödik esélyteremtési pályázat díjai. 

A megjelentek üdvözölése után Balog Iván, a Cseppkő Gyermekotthoni Központ gondozottjának előadásában Juhász Magda: Ha én király lennék című versét hallgathatták meg a meghívottak, majd Benedek István főigazgató úr tartotta meg köszöntő beszédét.

Köszöntőjében kiemelte, hogy a Főigazgatóság rendkívül fontos, és nemes küldetésnek tartja, az intézményekben tevékenykedő kollégák által végzett feladatok közül, azt, amellyel megakadályozzák, hogy a ránk bízott ellátottak a „magányosság mentális szakadékába” zuhanjanak. Ők azok, akik segítséget nyújtanak – „hidat építenek” – a közösségbe való beilleszkedéshez vezető úton. Nem engedik megszűnni vagy szükség szerint segítenek visszaépíteni azokat a családi, baráti és társas kapcsolato-kat -„hidakat”- amelyek az intézménybe kerüléskor sérülnek, esetleg felbomlanak. E fontos küldetés megvalósítása érdekében kiemelt célként került – az előző évekhez hasonlóan, – a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Intézményi Munkatervébe a társadalmi és intézményi integráció a bentlakásos intézményekben élő ellátottak életminőségét javító feladatok közé. Egészen pontosan a Munkaterv „az intézményekben használt jó gyakorlatok megismerését, a családi és egyéb személyes kapcsolatok vissza, vagy helyreállítását, valamint az ellátottakat érintő bezártság és elszigetelődés megszüntetését” határozta meg.
A tervezett célok elérése érdekében az Esélyteremtési Főosztály Ellátottjogi Osztálya kezdeményezte az ez év májusában kihirdetésre került, és a mai díjátadó ünnepséggel záruló, az SZGYF fenntartásában lévő intézmények szociális szakemberei ál-tal használt, bevált és új módszerek bemutatására szolgáló, „Hidak a magányosság szakadéka felett” elnevezésű pályázat indítását. A pályázat kiírásánál arra helyeztük a hangsúlyt, hogy a munkatársak bemutathassák, hogy az egyéni esetvitel során milyen eszközöket és módszereket alkalmaznak, illetve a csoportfoglalkozások tematikájának kialakításánál milyen típusú szakmai elemeket részesítenek előnyben az ellátottak egyéni társadalmi vagy intézményi izolációjának elkerülése vagy megszüntetése érdekében.

A pályázat mottója a következő gondolat volt:

„Egy hivatás nagysága elsősorban talán abban van, hogy egyesíti az embereket; csak egyetlen igazi fényűzés van: az emberi kapcsolatoké.”
(Antoine de Saint-Exupéry)

A Főigazgatói köszöntő után, szintén a Cseppkő Gyermekotthoni Központból érkezett Szirmai Csaba kiváló előadásában Weöres Sándor: Ki minek gondol, az vagyok annak című versét hallgathattuk meg. A vers után a Bíráló Bizottság nevében, a különdíjakat felajánló Szekeres Pál miniszteri biztos úr tartotta meg beszédét. Kiemelve, hogy az SZGYF munkatársai milyen lelkiismeretes és kimagasló színvonalú munkát végeznek az ellátás minden területén. Beszédében kihangsúlyozta, hogy mennyire meghatározóak azok a pillanatok, amikor egy-egy pályázat keretén belül további elismerést tudunk nyújtani azoknak a munkatársaknak, akik a napi fáradságos munkájukon felül, elhívatottságukat be-mutatva részt vesznek a nívós megmérettetésben.

A „Hidak a magányosság szakadéka felett” pályázatra 38 pályamű érkezett. A bíráló bizottság tagjai, Deli Julianna, Galambos Pál, Gősi Tamás, Kiss Dóra, Szeibert Erzsébet, Szekeres Pál, több szempont szerint elemezték a pályázati anyagokban bemutatott módszereket. Figyelemmel kisérték a bemutatott módszerek eredetiségét, újszerű-ségét, a program hatékonyágat, a célcsoporti célzottságot és összehangoltságot.

Döntésük alapján három fődíjas és négy különdíjas pályamű alkotója került jelölésre.

„Hidak a magányosság szakadéka felett” pályázat helyezettjei:

1. helyezett
Pályamű címe: Leküzdjük az akadályokat!
Pályázó: Kutiné Kovács Éva Mária
Célcsoport (az ellátás típusa): fogyatékossággal élők
Intézmény: Győr-Moson-Sopron Megyei Gondoskodás Szociális Központ (Pásztori)

2. helyezett
Pályamű címe: A mi felelősségünk is
Pályázó: Friebert Judit
Célcsoport (az ellátás típusa): pszichiátriai betegek
Intézmény: Bács-Kiskun Megyei „Bárka” Integrált Szociális Intézmény Tompai Otthona

3. helyezett
Pályamű címe: Az út
Pályázó: Somogyi József
Célcsoport (az ellátás típusa): szenvedélybeteg ellátás
Intézmény: Harmónia ISZI Kaskantyú telephely

Különdíjasok:
Pályamű címe: Hidak a magányosság szakadéka felett
Pályázó: Kovács-Dunai Katalin
Célcsoport (az ellátás típusa): fogyatékossággal élők
Intézmény: KEM MERI Szent György Központ Tarján

Pályamű címe: Filmezéssel a kiteljesedés felé
Pályázó: Turzó Antal
Célcsoport (az ellátás típusa): fogyatékossággal élők
Intézmény: Csongrád Megyei Napsugár Otthon Ásotthalmi Részlege

Pályamű címe: Mi egyek vagyunk
Pályázó: Tamás-Jóna Ildikó Gabriella
Célcsoport (az ellátás típusa): idősellátás
Intézmény: Hajdúsági Szociális Szolgáltató Központ (Hajdúnánás)

Pályamű címe: Ágyban fekvők sóhaja
Pályázó: Szegedi Józsefné
Célcsoport (az ellátás típusa): idősellátás
Intézmény: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei „Harmónia” Egyesített Szociális Intézmény (Mérk)

Az Esélyteremtési Főosztály nevében ezúton is szeretnénk megköszönni, valameny-nyi pályázó kollégának, a Bíráló Bizottság tagjainak, valamint a pályázat sikeres lebonyolításában résztvevő összes munkatársnak azt a támogató és áldozatos munkát, amellyel hozzájárultak a pályázat sikeréhez.

 

  

  

ellátottjogi referens