„Ha van közös akarat”- Szigetvár-turbék asszonyai a főzőverseny győztesei

Zamárdiban 2019. szeptember 07-én, immár ötödik alkalommal megrendezésre került Gasztro Menza Fesztivál főzőversenyére ezzel a Zrínyi 1566 rockoperából származó mottóval nevezett a Baranya Megyei Dél-Zselic Egyesített Szociális Intézmény csapata.

02 2

A főzőverseny napja egyben Szigetvár elestének is a napja. 1566. szeptember 7-én a szorult helyzetben lévő védők nem adták meg magukat, és kapitányukkal az élükön kitörtek a belső várból („Zrínyi kirohanása”). Az eseményre emlékezve döntött úgy a csapat, hogy ez adja az alapját a témaválasztásuknak. Ezúttal azonban győzelmet hozott a nap, „Musztafa turbéki asszonyai” a melegítőételek kategóriában az első helyezést „főzték meg maguknak”.

A hősök tiszteletére megálmodott menüsor: „Az magyar tyúkfinak színe-java rozmaringos pácban érlelve, szultán kertjében termett zöldségek, apró vadak által gyűjtött nektárban érlelt gyümölcsök, puliszka.

Desszertkülönlegességként készítettek török süteményt is – revanit (szirupos grízpiskóta), valamint törökmézet, magyar sós süteményt, cirkost.

03 3
A főzés mellett a zsűri értékelte az ötletes jelmezeket is. A turbéki csapat hozhatta haza a legötletesebb jelmez vagy viselet díját is. A fődíjat – nem kis meglepetésükre – a vándorserleget is sikerült megszereznie a csapatnak.
Nagy volt az érdeklődés az ételeik iránt, sátrukat egész nap megtöltötték a falatozni vágyó vendégek.

04 4
Gratulálunk a szép eredményekhez! Nagyon büszkék vagyunk! Köszönet a csapatnak és segítőiknek!

Baranya Megyei Dél-Zselic Egyesített Szociális Intézmény