„Ha szól a harang, attól még a varrógép is járhat mellette”

Kedves Olvasóink számára az idei húsvét alkalmából néhány közismert és hiteles egyházi személyiségtől osztunk meg gondolatokat azokból az interjúkból, amelyeket a megelőző napokban adtak különböző médiumoknak.

Fabinyi Tamás evangélikus püspök:

„Ha szól a harang, attól még a varrógép is járhat mellette. Nagyon sok evangélikus embert, intézményt ismerek, akik maszkvarrással segítenek a környezetükben élőkön, a helyi egészségügyi intézményekben. Ezek olyan lépések, melyeket nem kell nagydobra verni, hanem tenni kell a dolgunkat a lehetőségeinkhez mérten. Egy lelkészünk például most – a tanyagondnok lábtörése miatt, – maga viszi ki az ennivalót, váltja ki a gyógyszereket a bokortanyákon élő időseknek. Az egyháznak van egy ilyen hálózata, a városi lakótelepektől egészen a tanyavilágban élőkig ismerik a híveket, így tudnak érdeklődni, segítséget nyújtani. Épp most beszéltem a salgótarjáni lelkészünkkel, aki a feleségével intézte a bevásárlást és vitte ki az időseknek, rászorulóknak az ennivalót.Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg ilyenkor a lelki támogatásról sem, ha egy ilyen krízis helyzetben valaki vigasztalást, bátorítást kap, az is fontos, de ha hozzá még be is vásárolnak neki, kiváltják a gyógyszerét, akkor az még hitelesebb.”

Bogárdi-Szabó István református püspök:

„Most derül ki, hogy nem pusztán annyi egy gyülekezet, hogy egy-egy napon egy megadott helyen és időben összegyülekeznek istentiszteletre vallásukat gyakorolni.Kiderül, milyen jó dolog, hogy van telefon. Sokszor eldobjuk magunktól a telefont, elegünk van már a csörömpöléséből, a hívásból. Milyen jó, hogy van internet, Facebook, Skype, Zoom, nem tudom én, hányféle kapcsolattartási lehetőség. Normális időben gyanakodva tekintünk rájuk, és azt mondjuk, hogy ezek virtuális valóságok, nem fontosak, nincsen benne meg a személyességnek, a közvetlen fizikai jelenlétnek a nagy titka és nagy csodája. A közösségi médiának sok átkát láttuk és tapasztaltuk eddig, és most kiderül, hogy ezeket az eszközöket ilyen válságos időben kapcsolattartásra, buzdításra, bátorításra is lehet használni, sőt, lehet online istentiszteletet is tartani. Álmélkodom, hogy lelkipásztorok, papok, szerzetesek, tanárok hány csatornát, hány platformot, hány megszólalási lehetőséget nyitottak, és adják tovább az üzenetet ilyen módon is. Abban is hiszek, hogy el fog múlni a vész, az időpontját nem tudom megmondani, és talán Isten megtanít bennünket arra, hogy legyünk szerényebbek, ne legyünk annyira magabiztosak, ne áltassuk magunkat.”

Beer Miklós nyugalmazott váci püspök:

„Miközben azt várjuk, mikor térhet vissza minden a „normális” kerékvágásba, el kellene gondolkoznunk azon, hogy jó-e, ha onnan folytatjuk, mint ahol abbahagytuk. Nagyon komoly árat fizet ezért az emberiség, mert a károk nem csekélyebbek annál, mint amit a koronavírus-járványnak tulajdonítunk. Nem beszélünk róla, mert tabu, de a kapitalista, piacorientált világ semmivel sem kíméletesebb, mint a koronavírus: embereket öl. Elhallgatjuk azt a szomorú tényt, hogy naponta több tízezer ember hal éhen, mert nem jut egyszerűen nem jut élelemhez és ivóvízhez. Egy barátom cinikusan megjegyezte, hogy azért nem beszélünk erről, mert az éhhalál nem ragályos. Kényszerű otthoni magányunkban óhatatlanul is ránk köszönt a dilemma: mi az, ami fontos, és mi az, amit változtatnunk kell az életünkben.”

SZGYF Főigazgatói Iroda

Fotó: Kovács Krisztina