Gyermekotthonok 22. Európa-kupa tornája 2023.

Kecskeméten 22. alkalommal rendezték meg a Gyermekotthonok Labdarúgó Európa Kupa Döntőjét. A Gyermekotthoni Központ Hajdú-Bihar Vármegye Komádi Szervezeti Egysége 2014. óta hagyományosan részt vesz ezen a nemzetközi tornán, 2022-ben és 2021-ben is sikerült megszerezni az I. helyezést, és vele elhozni a vándorkupát. A Gyermekvédelmi Központ Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Mátészalkai Szakmai Terület fiataljai először mérethették meg magukat a rangos nemzetközi eseményen.

Kecskeméten 22. alkalommal rendezték meg a Gyermekotthonok Labdarúgó Európa Kupa Döntőjét.

2023-ban nyolc ország állami gondoskodásban élő fiatal labdarúgói futballoztak hétfőtől csütörtökig. Magyarország mellett Szerbiából, Romániából, Bulgáriából, Szlovákiából, Bosznia-Hercegovinából, Németországból és Lengyelországból érkező, hátrányos helyzetű fiatal labdarúgókból álló csapatok mérették meg magukat a rangos eseményen.

 

A kupát szervező Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány 2000-ben azzal a céllal jött létre, hogy hasznos és tartós szabadidős tevékenységeket biztosítson a magyarországi gyermekotthonokban élőknek. Az alapítvány sporteseményeket is szervez, melyeknek kiemelten fontos része a Gyermekotthonok Európa-kupa-döntője, amely időközben nemzetközivé bővült.

A részt vevő csapatok a Kecskeméti Atlétikai Centrumban léptek pályára az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szabályainak megfelelően. Hazánk színeiben Debrecen, Tolcsva, Komádi, Somogyvár, Kiskőrös és Mátészalka csapatai vettek részt a négynapos megméretésen. A győzteseknek járó serleg, valamint érmek mellett a gólkirály, a legjobb játékos és kapus is különdíjban részesült.

A részt vevő csapatok a Kecskeméti Atlétikai Centrumban léptek pályára az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szabályainak megfelelően.

A július 31-i nyitó ünnepségen Laczkó Zsolt, Vincze Ottó, Pisont István, Szokolai László egykori válogatott játékosok, Gellei Imre egykori szövetségi kapitány, Őze Tibor pro-licences edző, valamint Szabó István, a KTE edzője is tiszteletét tette. A kezdőrúgást pedig Nyilasi Tibor, hetvenszeres válogatott labdarúgó végezte el. A tornát Kövér László országgyűlési házelnök nyitotta meg, majd a kezdő mérkőzésen a csapatkapitánya is volt az országgyűlés csapatának. 

A negyedik nap mérkőzésein a csapatok már a dobogós helyekért játszottak. Örömünkre volt kikért szurkolnunk, a Komádi csapat ismét döntőbe került, idén a II. helyezést sikerült elérniük. A mátészalkai csapat első nemzetközi szereplésén a 7. helyezést érte el a rangos labdarúgó tornán. Csapataink teljesítményeire méltán büszkék vagyunk.

A küzdelem mellett a fiataloknak természetesen a szórakozásra is maradet idejük. A nyitónap a mérkőzések után hatalmas mulatsággal folytatódott Kecskeméten az Ápoló klubban, ahol Neoton koncert volt a fő szenzáció, így a pályán kívül is megismerkedhettek egymással a fiatalok. A keddi és szerdai csoportmérkőzések után pedig lehetőségük volt több szabadidős programon is részt venni. Például megismerhették Kecskemét belvárosát, valamint strandolhattak a helyi fürdőben. A közös érdeklődés, – a sport – áthidalta a nyelvi nehézségeket, így országhatárokon átnyúló barátságok is születtek a négy nap során.

 

Hajdú-Bihar Vármegyei Kirendeltség – Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kirendeltség
Képek: pexels, Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kirendeltség