Gyermeknapi programok Somogyban

A somogyi gyermekvédelmi ellátórendszerben több hetes „programcunami” várta a kicsiket, nagyokat a gyermeknaphoz kapcsolódóan. Test és szellem egyaránt pallérozódott a remek hangulatú rendezvényeken.

Csillagnappal és akadályversennyel kezdődött a gyermeknapi eseménysor a Zselici Csillagparkban, majd Balatonbogláron vers- és prózamondó versennyel folytatódott, amelyet több mint húsz éve szervez az intézmény. Az egyik napon a labdarúgásé volt a főszerep, a másikon moziba mentek a gyerkőcök, s ismét megrendezték a Zene nélkül mit érek én tehetségkutató művészeti fesztivált Nagybajomban, az Ezüstszőlő főzőverseny pedig ezúttal is Nagyszakácsiban zajlott.

Mintegy félszázan léptek színpadra a vármegyei Gyermekvédelmi Központ Kikötő Gyermekotthona által szervezett Tűzmadár vers- és prózamondó versenyen a balatonboglári művelődési házban. A hagyományos megmérettetésen Petőfi, József Attila, Kányádi s Romhányi versei mellett kedvelt kortárs alkotók – köztük Lackfi János és Varró Dániel – egy-egy műve is elhangzott a gyermekvédelmi ellátórendszerben nevelkedők tolmácsolásában.

A Bartokos Tamás színész-rendező, az Imre Sándor Szeretetszínház igazgatója vezette zsűri első díjjal ismerte el az óvodás Orsós Zoltán Patrik produkcióját. Az alsósok közül Orsós Jázmin Kira lett az első, a második Kardos Emília, a harmadik pedig Tóth Sándor. Pápai Attila Szabolcs különdíjat kapott. A felső tagozatos diákok közül Törzsök Réka Izabella bizonyult a legjobbnak, második helyen Bogdán Marcell Lajos, harmadik helyen Hegedüs Valentina végzett. A mezőny különdíjasa Embersics Fernandó Gábor lett. A középiskolások közül kiemelkedő teljesítményéért Nárai Angéla állhatott a képzeletbeli dobogó csúcsára. Második Csókás Adrián lett, a harmadik díjjal Bogdán Sarolta térhetett haza. Kategóriájában Orsós Magdolna Vivien lett a különdíjas.

A Gyermekvédelmi Hónap keretében megrendezett tehetségmustra a nagybajomi Kékmadár Gyermekotthon gondos szervezésében folytatódott a helyi művelődési házban Zene nélkül mit érek én címmel megrendezett találkozón az énekes-zenés-táncos produkciók kerültek premier plánba. A gyermekvédelmi ellátásban nevelkedők mellett a nagybajomi ovisok és iskolások, valamint a segesdi Gondviselés és a berzencei Szeretet Integrált Szociális Intézmény ellátottjai is bemutatkoznak.

A megnyitón Bacsa-Juhász Szilvia, a Somogy Vármegyei kirendeltség igazgatóhelyettese köszöntőjében kiemelte: e tehetségkutató fesztiválnak nem a versengés az életre hívója, hanem a szándék: megmutatni azt, amit ezek a fiatalok tudnak. Felfedni a tálentumot, amelyet a Teremtő kódolt beléjük, és jószemű-jófülű pedagógusok előcsalogattak, fejlesztettek azért, hogy itt és most a közönség soraiban ülők elfeledjék napi gondjaikat, és csak arra fókuszáljanak, hogy a zene, a művészet formanyelve milyen hatalmas erőt képvisel, s miként formálja-gazdagítja a személyiséget és nem utolsó sorban a lelket.

A helybelieken kívül marcali, kaposvári, somogyjádi, fonyódi és nagyszakácsi fellépők – csaknem ötvenen – vettek részt a fesztiválon, s többféle műfajban, változatos produkciókat tekinthettek meg az érdeklődők. Néptánc, valamint modern tánc egyaránt helyett kapott a műsorban, volt, aki fuvolázott, citerázott vagy gitárszólót adott elő. Láttunk csoportos cigánytáncot és szatmári párostánccal is bűvölték a zsűrit a fiatalok. Egyéniben Molnár Izabell Hanna lett az első citeraszólójával, Huszár Réka második díjat kapott fuvolajátékáért, a harmadik a táncos lábú Bogdán György lett. A csoportos produkciók közül a Bogdán Leila-Bogdán Marcell táncospár bizonyult legjobbnak. A Kékmadár Gyermekotthon lelkes csapata második helyezést ért el fergeteges Limbó-hintó táncukkal, harmadik a Molnár Dorina-Molnár Rebeka páros lett, akik modern tánc kategóriában indultak.


Somogy Vármegyei Kirendeltség