Gyermeknap a Sümegi várban

A Veszprém Megyei Gyermekvédelmi Központ, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat 2019. május 31-én, 3. alkalommal rendezte meg immár hagyományosnak tekinthető gyermeknapi programját, a Nevelőszülői Hálózatban elhelyezett gyermekek részére. A rendezvényen a Nevelőszülői Hálózatban elhelyezett gyermekek és nevelőszüleik vettek részt.

A gyermeknap lebonyolítására ezúttal Sümegen került sor, ahol a nevelőszülői ellátásnak komoly hagyományai vannak. A helyszín a sümegi vár volt, melyet, és a hozzá kapcsolódó Kocsi- és fegyvermúzeumot, a történelmi élményparkot és az állatsimogatót Papp Imre Várkapitány Úr ingyenesen biztosította a gyermekek és nevelőszüleik számára.

A reggeli gyülekező után a résztvevők felsétáltak a várba, ahol a gyermekek a középkori élettel, az akkor használatos tárgyakkal, játékokkal ismerkedhettek meg.

Visszatérve a történelmi élményparkba, megnézhették a kőhajító gépet, ostromtornyot, dárdavetőt, tűzfegyvereket, valamint a támadó török ostromtábort, mely a török hódoltság korát mutatja be, korhűen felépített és berendezett tiszti és katonai sátrakkal, ágyúkkal, tüzérségi állásokkal. A történelmi gyermek játszóparkban játszóvár kombináció, szerepjátékokat szolgáló ökrös szekér, lovas mérleghinta biztosította a gyermekek számára az önfeledt kikapcsolódást.

 A kötetlen játék, kocsi- és fegyver múzeum megtekintése után, a Történelmi Rendezvénycsarnokban megrendezett lovagi torna során a gyermekek és felnőttek egy izgalmas középkori időutazáson vehettek részt. A Lovagi Torna bemutatón mindenki saját szemével láthatta, tapasztalhatta meg a középkori történelmet. A kb. 50 perces műsor során mongol lovas kaszkadőr bemutató, spanyollovas karusszel és ügyességi fegyverbemutató, valamint lovas és gyalogos bajvívással fűszerezett lovagi torna varázsolta el a gyermeknapon résztvevő kicsiket és nagyokat.

 A programot lufi-bohóc műsora színesítette a fiatalabb korosztály nagy örömére.

Az emlékezetes gyermeknapi program a Gyermekvédelmi Központ által biztosított ebéddel zárult, melyet a Nagy Lovagteremben fogyasztottak el a nevelőcsaládok.

A Veszprém Megyei Gyermekvédelmi Központ, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat ezúton is köszönetét fejezi ki Papp Imre Várkapitány Úrnak a példaértékű és nagylelkű támogatásáért és a sümegi Hotel Kapitány munkatársainak a hatékony és segítő munkájáért.
A szervezésben közreműködött továbbá a Sümeg Környéki Nevelőszülők és Nagycsaládosok Egyesülete.

SZGYF Veszprém Megyei Kirendeltség