Gyermekbántalmazás felismerése

A családjukból kiemelt, valamilyen intézményben elhelyezett gyermekek körül sok segítő személy dolgozik. Ha a gyermekkel, fiatallal történik valami megrázó, bántó esemény, ha úgy érzi, hogy segítségre van szüksége, akkor több lehetősége is van találni egy megbízható, az érdekében eljáró személyt.

A gondozási helyén közvetlenül elérhetők a nevelők vagy gyermekfelügyelők, akik meghallgatják, és szükség esetén segítenek, hiszen feladatuk, hogy figyelemmel legyenek a rájuk bízott gyermekekre, és fontos helyzetben a megfelelő személyeket értesítsék.

Ha nincs olyan szorosabb, bizalmasabb kapcsolat egyikükkel sem, akkor a gyámjához fordulhat segítségért: a törvényes képviselője ismer minden olyan személyt, aki az életében fontos vagy meghatározó, és kötelessége mindig a gyermek érdekében eljárni, a védelmét biztosítani, a számára szükséges támogatásokat elérni – kapcsolatot tart a hatóságokkal, egészségügyi szakemberekkel, pedagógusokkal, a gondozási hely munkatársaival, de a szülőkkel, családtagokkal is. Közvetlen elérhetősége (telefonszám, e-mail cím) megvan a gondozási helyen, ismeri a gyermek és minden őt oktató, nevelő, segítő személy, szakember.

Ha egy függetlenebb személyben tudna inkább megbízni a gyermek, akkor a gyermekjogi képviselő az, akit elérhet akár telefonon, akár e-mailben vagy személyesen, amikor a gondozási helyet (lakásotthont, gyermekotthont) felkeresi, és a gondozott gyermekekkel beszélget.

A gondozásban lévő gyermek fordulhat közvetlenül az ügyében illetékes gyámhatóság munkatársaihoz is, akiket a korábbiakban már szintén megismerhetett személyesen. Az elérhetőségük megtalálható a hivatalos dokumentumokon, illetve személyesen is felkereshetők.

Ha gondozásban lévő gyermek nem tud jelezni az őt ért eseményekkel kapcsolatban szakembernek, de más bizalmát élvező személy felé jelzett, vagy ezen személyek valamelyikének információja lesz, a jeleket érzékelve gyanúja támad arról, hogy esetleg bántalmazás történt/történik, akkor ő is fordulhat bármelyik szakemberhez, akit a gyermek környezetében megismert, akiről tudja, hogy a gyermek nevelésében érintett, foglalkozik vele.

Bejelentő űrlap itt érhető el

Amennyiben nincs személyes kapcsolatra lehetőség, vagy nincs meg benne az elegendő bizalom, bátorság, akkor a Gyermekvédő hívószámot kell hívni: +36 80 21 20 21. Itt segítenek megtalálni, hogy ki az a személy vagy intézmény, aki illetékes lehet az eset kivizsgálásában.