Gasztroforradalom Szolnokon

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzat a térség gasztronómiai hagyományainak erősítése és örökségének megújítása jegyében immár második alkalommal hirdette meg a „Keressük Jász-Nagykun-Szolnok vármegye tortáját” pályázatát.

Hubai Imre

A rangos megmérettetésre a vármegyében élő profi és amatőr cukrászok jelentkezhettek. A versenyen összesen 58 pályamunka mérettette meg magát, melyből 11 torta az SZGYF Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kirendeltség működésében lévő intézményekből érkezett.

Huba Imre

Szolnokon, a Vármegyeházán tartott eredményhirdetésen Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei közgyűlés elnöke elmondta, a felvonultatott süteményekben a térség hagyományos értékei mellett a frissesség és kreativitás is megjelent. Nem csak a látvány volt lenyűgöző, de az ízek kavalkádja is – tette hozzá –, az pedig külön öröm, hogy a vármegye különlegességei is megjelentek az alapanyagok között, mint a sulyom, a homoktövis vagy a szarvasgomba. Külön köszönetet mondott Cser-Kiss Rózának, a vármegyei kirendeltség igazgatójának példaértékű, gondoskodó munkájáért, hogy a vármegye hagyományainak megőrzése érdekében kiemelkedő kreativitással és csapatmunkával vettek részt a versenyen.

Kiss Róza Kirendelségigazgató átveszi az oklevelet

Kiss Róza Kirendeltségigazgató átveszi az oklevelet

Mautner Zsófi, a bírálóbizottság tagja, az Alföld Szíve gasztronagykövete, gasztroblogger elmondta, hogy az értékelés során számos szempontot mérlegeltek. Voltak olyan torták, amelyek a szemet, mások az ízlelőbimbókat szólították meg. Meghatározó szempont volt a harmónia, az összhang és a felismerhetőség – foglalta össze.

A versenyzők egy része láthatóan maradandót szeretett volna alkotni, meglepő ízpárosítások születtek, amelyek olykor a zsűrit is meglepték. Az újhullámos ízek mellett hagyományos finomságokat is bemutattak a profi és amatőr cukrászok.

Több munkatársunk is különdíjban részesült

Több munkatársunk is különdíjban részesült

A verseny során számos különdíj került kiosztásra, kiemelve az amatőr és profi cukrászok, valamint a hagyományos és mentes kategóriák legjobbjait. Külön öröm számunkra, hogy intézményeink három különdíjban is részesültek amatőr kategóriában:

  • Szilágyi Andrea Tiszaág Integrált Szociális Intézmény Jász-Nagykun-Szolnok Vármegye Gólyafészek Otthon, Karcag – Vörös bársony torta Karcag város címerével
  • Horváth Márta Gyermekvédelmi Központ Jász-Nagykun-Szolnok Vármegye Aranyeső Lakásotthon Tiszaföldvár – Arany Kedvenc
  • Kéki Mihály Bálintné Tiszaág Integrált Szociális Intézmény Jász-Nagykun-Szolnok Vármegye Fenyves Otthon Kunhegyes – Nagykun-hús méteres szalámi

A Karcag tortát készítő munkatársunk is különdíjat kapott

A Karcag tortát készítő munkatársunk is különdíjat kapott

A verseny abszolút győztese a bereki meggyes paszternák torta lett, amely Perity Róbert (Berekfürdő) mestercukrász munkáját dicséri.

Óriási megtiszteltetés számunkra, hogy a gasztronómiai versenyre nevezett tortákat a szervező vármegyei önkormányzat felajánlotta a kirendeltségünk működésében lévő, intézményünkben élő gyermekek, fiatalok és ellátottak részére.

Bereki meggyes paszternák torta

Bereki meggyes paszternát torta

Köszönjük a nagyszerű gasztronómiai élményt, valamint a felajánlott tortákat! Gratulálunk a díjazottaknak és valamennyi résztvevőnek!

SZGYF Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kirendeltség