Gasztrofeszt: élelmezési szakembereink ünnepén jártunk

Egy csipet ügyességgel és nagy kanálnyi jókedvvel fűszerezett, magas fokon érlelt szaktudás: ezt láthatta vendég az SZGYF Menza Csoportjának, élelmezési szakembereinek kétnapos találkozóján szeptember 6-7-én Zamárdiban, a Knézich utcai üdülőben.

gastro1

gastro2

Itt gyűlt össze – immár ötödik alkalommal – gasztronómiai továbbképzésre és szakmai bemutató napra az a mintegy 120 szakemberünk, akik a kirendeltségeken és az intézményekben az élelmezés ügyével foglalkoznak. Dankai Tamás, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kirendeltség élelmezési felelőse és az esemény fő szervezője (nem mellesleg: egyik „lelke”) elmondta: Jól képzett közétkeztetési szakembereink az SZGYF 108 intézményének közel 200 konyhájában vannak jelen, és munkájuk az ellátottak közérzetét, jóllétét alapvetően meghatározza. Enni mindenkinek kell, és ha lehet, akkor már együnk jót – teszi hozzá.

gastro3gastro8
Ennek jegyében a pénteki napon igazán erős, nívós szakmai program zajlott a nagyebédlőben, melynek alaphangulatát Forgács Attila egyetemi tanár, gasztropszichológus adta meg Mohó sapiens című előadásával, amely sok-sok dia és derűs szófordulat közepette mutatott rá, mennyire „szájlény” az ember, és az élet mely területein hogyan jelenik meg az étkezéssel kapcsolatos viselkedésmódunk, miben hibázunk és mit tehetnénk másként. Remek előadásban volt részünk.

gastro6
A sort kora délutánig különböző szakmai területek plenáris előadásaival folytatták: a vitaminokról és ásványi anyagokról a közétkeztetésben, a 60 év felettiek egészséges táplálkozásáról, az élelmiszerbiztonság- és innováció aktuális kérdéseiről. Lehetőség volt kiscsoportos szekciófoglalkozásokra is: a táplálkozástudomány jegyében a gluténintolerancia és az emberi testtel mint „genetikai csatatérrel”, a gyakorlat szempontjából pedig konyhatechnológiai praktikákkal illetve az antioxidánsok és likopinok időskori szerepével ismerkedhettek a résztvevők.

gastromontazs1
Aki a szellemi töltekezésben kifáradt, azt az udvaron Sári László, Somogy megyei kollégánk várta, aki saját sátorban mutatta be, hogyan készül a házi főzésű sör, és közben igen élvezetes stílusban mesélt saját útjáról az irodai munka melletti nemesital-készítés megtanulásáig – öröm volt hallgatni bemutatóját, majd élvezni a kóstolót. Péntek délután a csapatok a gasztronómiával és a közétkeztetéssel kapcsolatos vetélkedőn vehettek részt, aztán a mozgékonyabbaknak fakultatív kardió-fitnesz volt a zöld réten, majd mutatós, finom grillvacsora – most kivételesen és szándékosan nem menza módra. A nagytermi asztalon eközben felsorakoztak a legnemesebb hozott borok és pálinkák üvegei: szigorú szakmai zsűri tesztelte, minősítette és díjazta őket. A kissé hűvösre fordult, de még éppen jóleső balatoni levegőt élvezve késő estig folyt az udvaron a vendégcsoportok ismerkedése, beszélgetése egy pohár ital mellett.

gastro9gasztro7

A szombat reggelt egy egészségtudatos reggeli ételsor nyitotta, majd az Étrend Egyesület mutatkozott be, és volt lehetőség tápláltsági állapotfelmérésre, tanácsadásra is. Az igazi attrakció pedig szombat délelőtt következett: az intézményi konyhák főzőversenye az udvari sátrakban, ahol a versenyfeladat „hűsítő” és „melegítő” típusú ételek készítése és díszes tálalása volt. A Szikora Péter és Endrédi Zsolt séfek vezette zsűri csodás ételkölteményeket és terített asztalokat szemlélve járhatott sátorról sátorra, aprólékosan kikérdezve a készítőket az alapanyagokról, fűszerekről, a koncepcióról. Nemcsak a főételeket díjazták; különdíjat kapott a legfinomabb sütemény, a legütősebb pálinka, a legízletesebb bor, a legszebb terítés, a legötletesebb jelmez vagy viselet és a legszebb kukta is. Aki ott volt, annak a látvány és az ízek harmóniája szinte édenkerti élményt nyújtott.

montazs2
A szakmai közösségnek is nagyon fontos, hogy legyenek ilyen ünnepi alkalmai, órái: ellátottjainknak az intézmény az otthonuk, ahol nem élhetnek gyenge koszton, és ehhez elengedhetetlen az élelmezési szakemberek tapasztalatgyűjtése, képzése. Dankai Tamás elmondta: ahhoz, hogy ez az esemény létrejöhessen, nagyon sok kreativitásra, ötletre volt szüksége a program megálmodóinak, hiszen a közétkeztetés anyagi lehetőségei és egyéb feltételei mellett nem mindig könnyű színvonalas és egészségmegőrző szolgáltatást nyújtani. Fontos, hogy mára intézményeinkben is sikerült előrelépni az az egészséges táplálkozás területén, aminek jogi alapja a köznyelvben csak Menzarendeletként emlegetett jogszabály. A Menza Csoport tevékenysége nyomán a mindennapi munkában is számottevő érdeklődés tapasztalható az egészséges táplálkozás ismeretanyaga és módszerei iránt, ami ellátottjaink életminőségének fontos tényezője. A főigazgatóság ezen a rendezvényen keresztül is igyekezett támogatni intézményeinket ebben a törekvésükben azzal, hogy találkozási, képzési, tapasztalat-megosztási lehetőséget biztosít a kollégáknak, legyen szó képzési anyagokról, étlapötletekről, receptekről, vagy a kapcsolódó informatikai fejlesztésekről.

csoportkep
Az idei Gasztrofeszten ismét bebizonyosodott az ősi tapasztalat: az étkezés kisebb részben tápanyagfelvétel, és nagyobb részben közösségi alkalom, élmény, amibe jó, ha minden lehetőt beleadunk. Talán nem tévedés azt mondani: a jó konyha jó közösséget teremt. Ebbe is belekóstolhattak az esemény résztvevői Zamárdiban.

SZGYF Főigazgatói Iroda