FODISZ-díjak a legjobbaknak

Immár hagyomány, hogy szeptemberben a fogyatékossággal élő és sportoló fiatalok, tanáraik, edzőik kíséretében a Magyar Sport Házába látogatnak, hogy megnyissák a tanévet.

A Fogyatékosok Diáksportjáért-díjak átadásának egy pillanata

Így volt ez az idén is, és amikor Toponári Gábor ügyvezető igazgató megnyomta a csengőt, hivatalosan is megkezdődött a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) tanévnyitó ünnepsége.

A résztvevőket Kovács Barbara, a FODISZ kommunikációs igazgatója köszöntötte. Az ünnepélyes eseményen jelen volt többek között Csizi Péter szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár, dr. Könnyid Balázs, az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának (AJBH) főtitkára, dr. Baji Balázs, a Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese, Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke, Szabó László, a FODISZ elnöke, valamint dr. Szőke László, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) Esélyteremtési Főosztálya Fogyatékosságügyi Osztályának vezetője, egyben az Országos Fogyatékosságügyi Tanács titkára.

Dr. Baji Balázs, aki maga is élsportoló, világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes magyar gátfutó volt, ünnepi beszédében hangsúlyozta: fogyatékosnak lenni nem jelenti azt: vesztesnek lenni. Sőt, a fogyatékos embereknek is nagyon sokat jelent a sport, hiszen kitartásra, szívósságra nevel, csak így lehet kimagasló eredményeket elérni.

Dr. Könnyid Balázs a megjelenteknek átadta dr. Kozma Ákosnak, az AJBH elnökének üdvözletét. Kiemelte a sport közösségformáló szerepét, s mint mondta, a FODISZ összetartó, egymást segítő, a másik sikerének örülni tudó emberek szervezete. Itt a mindennapok hőseit láthatjuk – tette hozzá.

Csizi Péter azt fejtegette, mi a sport szó eredete, s mit adhat a sport a mindennapokban, van-e különbség a parasport- és a sporteredmények között.

Hajnal Gabriella gyakorló pedagógusként is megosztotta tapasztalatait. Mint kiemelte, a tanulásnak és a sportnak jól meg kell férnie egymás mellett.

Következett a Fogyatékosok Diáksportjáért-díjak átadása. Bronz, ezüst és arany fokozatú elismerést kaptak azok a kiváló sportszakemberek, pedagógusok, akik az elmúlt években sokat tettek a fogyatékossággal élő gyermekek sportolásáért. A FODISZ-díjak mellett mintegy negyven – tanulásban akadályozott, értelmi fogyatékos, látás-, hallás- és mozgássérült, valamint szervátültetett – diáksportoló, valamint felkészítő tanáraik is elismerő oklevelet vehettek át a jelenlévő vendégektől.

Végezetül Szabó László, a FODISZ elnöke köszönetet mondott a diákoknak, pedagógusoknak és a szülőknek az eddigi kiemelkedő helytállásukért. Mint mondta, közel nyolcezer diák vett részt tavaly valamilyen sportban. A sport mindenkinek ad egy esélyt, amivel élni kell és élni érdemes, akkor is, ha fogyatékossággal él valaki.