Fiatalok sütöttek-főztek a királyi szakácsok földjén

Ezúttal is a királyi szakácsok földjén, Nagyszakácsiban rendezték meg az Ezüst szőlő főzőfesztivált, melyen a somogyi gyermekvédelmi ellátórendszerben nevelkedők vettek részt.

A gyermekek boldogan vettek részt az eseményen

Minden lakás- és gyermekotthon egy-egy főzőhelyet alakított ki magának, hogy a rendelkezésre álló húsból, krumpliból, hagymából, káposztából és babból elkészíthessék kedvenc ételüket. A résztvevők ezúttal nem használhatták a kemencéket; tárcsalapon és kondérban süthettek-főzhettek a fiatalok, akiket Kövér István, Nagyszakácsi polgármestere, Nábrádi Csilla, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy Vármegyei Kirendeltségének igazgatóhelyettese, valamint Troszt Éva, a Gyermekvédelmi Központ igazgatóhelyettese köszöntött.

A hangulatos juniálison a gyerekek élvezettel készítették elő a különféle alapanyagokat, figyelve a sütést-főzést irányító pedagógusokra. Egyebek mellett gusztusos gombócos káposzta, nudlival körített magyaros fűszerezésű sült hús, pikáns pusztapörkölt került a tányérokba, de a fonyódi II. Rákóczi Ferenc Gyermekotthon gasztronómia iránt elkötelezett „nagykövetei” fácánlevest tálaltak gazdagon. A fenntartó gazdasági osztályának csapata is kimozdult a számlák és az Excel-táblázatok mellől; Czimmermanné Török Andrea vezetésével ízletes pusztapörkölttel rukkolt elő, azt igazolva, hogy az eleinktől ránk hagyományozott receptek alapján készült étel „újragondolás” nélkül is jelenthet különleges kulináris örömöt.

Természetesen a kóstolás sem maradhatott el

A rendezvény főszervezője, Boór Lászlóné másfél évtizede készíti elő a főzőversenyt. A gyermekotthon-vezető elmondta: újdonság volt az idén, hogy a süteményt hazulról kellett hozni, s házi készítésűnek kellett lennie. Így aztán az epret mint szezongyümölcsöt használták legtöbben s a legkreatívabban.

Mindenki jól érezte magát a rendezvényen

A Marcalitól Fonyódon és Somogyváron át Kaposvárig mintegy 250 résztvevőt vonzó főzőfesztiválon a sportnak, az ügyességi vetélkedőknek is jelentős szerepük volt, csakúgy, mint a táncnak, a zenének és az éneknek. A néhány napja Nagybajomban rendezett tehetségkutató legkiválóbbjai léptek színpadra, de vérnyomás- és vércukormérésre is volt lehetőség. Az egészségügyi tanácsadás mellett a kaposvári drogambulancia, a rendőrség és a mentőszolgálat munkatársai is praktikus információkkal látták el a fiatalokat. Volt, aki a kézművességbe feledkezett bele; mutatós hűtőmágnest készített, a kisebbek színes papírral ügyeskedtek, ám a csillámtetkó volt a legnépszerűbb. Sokan ültek körhintába és szüntelenül forgott a ringlispíl is. A sztárvendég Dögös Robi volt, aki többször is előadta az ismert számot: Kaposváron feltámadt a szél…

A legjobbak oklevéllel gazdagodtak

A gyereknap közelében megrendezett főzőfesztivált évről évre szívesen támogatják a különféle cégek. Ezúttal a Kométa 99 Zrt., illetve a Fonte Viva kft. küldte el gáláns felajánlását, Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője pedig édességcsomagokkal érkezett.

Somogy Vármegyei Kirendeltség