Fellegekbe repített a Kékmadár

A zene felemel, lelkünkig hatol, emlékeket teremt és ott kezdődik, ahol a szavak véget érnek – kezdte köszöntőjét Bodri-Széll Gabriella, a nagybajomi Kékmadár Gyermekotthon vezetője azon a Zene nélkül mit érek én című zenés-táncos fesztiválon, amelyet 16. éve rendez meg a vármegye Gyermekvédelmi Központja, s amely ezúttal az ugyancsak nagy múltra visszatekintő Tűzmadár vers- és mesemondó versennyel együtt zajlott a nagybajomi Pálóczi Horváth Ádám Művelődési Házban. Pirka Mátyás, a kisváros polgármestere beszédében a gyümölcsöző együttműködésre utalt, a résztvevőket a helyi ovisok köszöntötték hagyományokra épülő, párválasztós műsorukkal.

Mesés táncprodukció

Testvérmúzsák ölelkeztek a színpadon. A somogyi gyermekvédelmi ellátórendszerből érkezők a művészet oltárán áldozva igazolták: verssel, mesével, tánccal és muzsikával teljesebb az élet. Némely fellépő – fiatal kora ellenére – szinte kész előadóművészként mutatkozott be, légyen szó slágerről, a Zöld az erdő kezdetű cigányhimnuszról, Petőfi-, Zelk-, Ady s József Attila-versről, vagy a Betyár, aki selyem ingben cicázik című szatmári szólótáncról. A Kékmadár Gyermekotthon bámulatos csoportos produkcióját Korda György Reptér című örökzöldje ihlette – kiváló koreográfiával, elegáns jelmezekkel, a legkülönfélébb korosztályokat bevonva. Orbán Viktor, a kaposvári Zita Speciális Gyermekotthonban nevelkedő kamaszsrác többször is színpadra lépett. Temperamentumos táncával és szájbőgő-improvizációjával bűvölte a zsűrit – kiérdemelve a házigazda intézmény különdíját. A ritmus, a zene élete része, mint ahogy roma származású társainak is, s amelynek identitáserősítő szerepére a szünetben bemutatkozó Kopár Antal is felhívta a figyelmet kaposfői barátaival közös ajándékelőadásában.

A zsűri egyik különdíját a Nem elég című, megrendítő táncos produkció kapta a Nyár utcai Gyermekotthon lakóinak, Orsós Tamásnak és Malkó Dominikának érzelemgazdag tolmácsolásában. A csaknem félszáz műsorszám arról tanúskodott: a fiatalok jól élnek Isten adta tehetségükkel, melyhez elengedhetetlen közvetlen környezetük, nevelőik és társaik folyamatos biztatása. Versmondásban Hegedűs Mercédesz bizonyult a legkiválóbbnak, 2. helyen Bogdán György, a 3.-on Huszár Laura Viktória végzett. A zenés produkciók közül Bogdán Bernadettnek, Nichter Dominik Máténak és Bogdán Erikának termett babér, s különdíjat kapott Bogdán János, Bokor Gréta és Kovács Nikolász is. A csoportos előadások közül a Kékmadár szállt legmagasabban, a nagyszakácsi Ezüstszőlő Gyermekotthon lakói két számmal is dobogós helyen szerepeltek. Nemcsak a díjazottak, hanem valamennyi szereplő emléklapot és édességet kapott a tehetségkutató fesztiválon. A rendezvény végén Csatos Zsuzsanna, a Gyermekvédelmi Központ intézményvezetője mondott köszönetet a fellépőknek és a felkészítőknek, valamint a művelődési ház munkatársainak.

Somogy Vármegyei Kirendeltség
Fotó: Sz. Farkas Dóra