Fejlesztő Foglalkoztatók II. Fesztiválja

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltsége a Szakmatámogatási Főosztály támogatásával november 26-án megrendezte a Fejlesztő Foglalkoztatók II. Fesztiválját, melynek a Főigazgatóság biztosított helyszínt.

A fejlesztő foglalkoztató intézmények hagyományteremtő találkozásának ötletét Pásztor András, a Vakok Állami Intézetének munkatársa vetette fel 2018 tavaszán, melynek eredményeképpen az első fesztiválra az intézmény tatai telephelyén került sor a „Fehér Bot Hetek” keretein belül. Az esemény célja, hogy az évente megrendezésre kerülő fesztiválokon a foglalkoztatók egymást megismerhessék és a tapasztalatok cseréjével egymás munkáját segíthessék. Az idei találkozón három zalai szociális intézmény szakmai munkáját és működését ismerhettük meg, továbbá az előadások alkalmával bepillantást nyerhettünk az intézmények – a Zala Megyei Fagyöngy Egyesített Szociális Intézmény, a Zala Megyei Gondoskodás Egyesített Szociális Intézmény, valamint a Zala Megyei Szivárvány Egyesített Szociális Intézmény – mindennapjaiba, fejlesztő foglalkoztatási szakmai munkájába. A kirendeltség meghívott vendége volt az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány, akik szintén megmutatták termékeiket.

A résztvevők Benedek István Zsolt főigazgató és Györe Edina, a Zala Megyei Kirendeltség igazgatójának köszöntője után, az intézmények bemutatkozó előadásai mellett, Pesti Tímea pszichológust hallgathatták, akitől a fejlesztő foglalkoztatás keretén belül előállított termékek értékesítési lehetőségeinek szélesítéséhez kaphattak ötleteket.

  

Az ország 18 megyéjéből érkező vendégek a szervezőknek köszönhetően ismerkedhettek Zala megye különleges ízeinek világával, megkóstolhatták a szőlőlekvárt, a napon érlelt aszalt szilvát, a tökmagos pogácsát vagy akár a homoktövissel gazdagított almalevet. Megnézhették az ellátottak által készített termékek széles palettáját, láthattak tájjellegű motívumokkal díszített kerámiákat, szőtteseket, és megismerkedhettek egy alternatív fejlesztési lehetőséggel, az állat asszisztált terápiás eszközzel is.

  

A nap végén a Zala Megyei Szivárvány Egyesített Szociális Intézmény tánccsoportjának előadásában az ország tájegységeinek táncaiból láthattunk bemutatót, majd a Zala Megyei Fagyöngy Egyesített Szociális Intézmény színjátszó csoportjának vidám előadására került sor.

A rendezvény végén került sor a jelentkező kirendeltségek közül a 2020-ban megrendezésre kerülő tavaszi és őszi fesztiválok szervezőjének kisorsolására. Ennek eredményeképpen a Fejér Megyei Kirendeltség rendezi 2020. tavaszán a Fejlesztő Foglalkoztatók III. Fesztiválját, a következőre pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kerül sor 2020. őszén.

Zala Megyei Kirendeltség

Kapcsolódó témák:

Fejlesztő foglalkoztatás