Fedezzük fel a világot! – Tematikus hetek Karcagon

Utazási programsorozat indult a karcagi Gólyafészek Otthon Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Fogyatékosok Otthonában. A tematikus hetek keretében különböző országokkal ismerkedtek az intézmény lakói. A Gólyafészek Otthon ezzel a programsorozattal lehetővé tette a lakók számára egy-egy távoli kultúra felfedezését.

Göörg hét

Ezáltal az érdeklődők betekintést nyertek abba, hogy más országokban miképpen élnek az emberek. Az ismeretszerzés mellett az adott tárgykörhöz kapcsolódó feladatok elkészítése révén pedig fejleszthették a képességeiket. „Utazásaik” során a lakók megismerték hazánk kultúráját, népművészetét, az amerikai nevezetességeket, ünnepeket, jelképeket, az olasz ízeket, ismerkedtek a görög zenével és a vallási múlttal, eljutottak a mesés Egyiptomba, a természeti szépségekben bővelkedő Ausztriába, valamint az esőerdőkben bővelkedő és a karneváljairól is híres Brazíliába.

A görög hét egyik résztvevője

A tematikus hetek alkalmával a lakók rácsodálkozhattak az adott ország természeti szépségeire, építészetére, zenei kultúrájára. Meséket, filmeket néztek, kézműveskedtek, kézségfejlesztő feladatokat oldottak meg, népi játékokat játszottak, énekeltek, táncos délutánt tartottak.

Alkotások

Készülnek az alkotások

Felfedezni nemcsak tájakat, hanem ízeket is lehet. Így egy-egy „utazás” alkalmával gasztrokalandokban is részük volt a lakóknak. A magyar gulyás, az olasz tészták, a bécsi szelet, az eperturmix, az amerikai sajtos tészta elfogyasztása igazi gasztronómiai élményt nyújtott a résztvevőknek.

A színes világok megismerése során a lakók által készített alkotásokból nyílt állandó kiállítás az intézményben, amely tanúsítja, hogy kirándulni nem csak hátizsákkal lehet.


SZGYF Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kirendeltsége
Fotó: Gólyafészek Otthon Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Fogyatékosok Otthona