Esélyegyenlőségi nap Zala vármegyében

Első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal szervezett Esélyegyenlőségi napot az SZGYF Zala Vármegyei Kirendeltsége május 14-én a zalaegerszegi Apáczai Csere János Művelődési Központban.
Esélyegyenlőségi nap

A rendezvény célja a fogyatékossággal élő emberek társadalmi integrációjának elősegítése és a társadalom tagjainak aktív programokon keresztüli érzékenyítése, a fogyatékosságról alkotott szemléletmód tudatos, pozitív irányú alakítása; a célcsoportja a szociális alapszolgáltatásokat és szakosított ellátásokat végző intézmények munkatársai, az egészségügyi alap-, valamint szakellátás szereplői, az oktatási-nevelési intézmények képviselői voltak.

Az Esélyegyenlőségi napon a résztvevőket Zimborás Béla kirendeltségigazgató köszöntötte, aki elmondta: a fogyatékkal élők valódi korlátjai nem a saját képességeikben vannak, hanem a társadalmi előítéletekben és a mindennapi akadályokban. Az esélyegyenlőség nem csupán eszmény, hanem elérhető cél, ha mindannyian hozzájárulunk az előítéletek, akadályok lebontásához.

Ezt követően Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg város polgármestere köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy minden ember értékes, de hogy ezt az egyén képes legyen megmutatni, ahhoz a társadalom toleráns, támogató hozzáállása is kell.

A rendezvény délelőtti részében szakmai előadásokat hallhattak az érdeklődők a pszichoszociális fogyatékossággal élő személyek társadalmi integrációjáról és az elmúlt időszakban a szociális ellátórendszert érintő egyik legnagyobb szakmai innovációjáról, a támogatott lakhatásról.

A szakmai ismereteket élményszerűbbé téve, kerekasztal-beszélgetés keretében saját tapasztalataikról, a kiköltözéssel járó változásokról, valamint a mindennapi élet kihívásairól beszélgetett Sándor Orsolya fejlesztőpedagógus a Szivárvány Integrált Szociális Intézmény Zala Vármegye támogatott lakhatásban élő 3 lakójával és a Gondoskodás Integrált Szociális Intézmény Zala Vármegye esetfelelősével.  

Szintén ezt a célt és persze a személyes példamutatást szolgálta a zalai származású paralimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó, Illés Fanni előadása is.

A szakmai előadásokkal párhuzamosan LÁSS MÁS SZEMMEL! szervezett érzékenyítő foglalkozást a Zalaegerszegi Család- és Gyermekjóléti Központ általános iskolás gyermekek számára, akik közvetlen tapasztalatok megélésével, saját élményen keresztül válhattak nyitottabbá a befogadásra és az elfogadásra, így megtapasztalhatták saját korlátaikat és határaikat is. Élményeikről „Együtt kerek a világ!” címmel rajzban is megfogalmazták gondolataikat.

Az Esélyegyenlőségi nap sportversennyel zárult. A II. SzőrMóka Kupa játékos sorversenyen a Gondoskodás Integrált Szociális Intézmény Zala Vármegye, a Szivárvány Integrált Szociális Intézmény Zala Vármegye fogyatékossággal élő és idős ellátottjai általános iskolás gyermekekkel integrált csapatokban mérkőztek meg, a Zalai Kutyasuli terápiás kutyáinak közreműködésével.

A rendezvény ideje alatt a fejlesztő foglalkoztatás keretében az intézmények ellátottjai által készített kézműves termékeket, kerámiákat, szőtteseket tekinthették meg az érdeklődők.

Zala Vármegyei Kirendeltség