Érvényben van a vörös kód

A hideg időjárás miatt január 8., hétfő estétől érvényben van a vörös kód, ami azt jelenti, hogy valamennyi szociális intézmény számára kötelező a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadása. Az intézkedés előreláthatólag szombat reggel 8 óráig lesz érvényben.

voroskod n

Az úgynevezett vörös kód egy speciális figyelmeztetés, melynek célja, hogy kritikus időjárási helyzetben felhívja a szociális ellátórendszer figyelmét a segítő tevékenységre. A kritikus időjárási helyzet az évnek ebben a szakaszában természetesen a különösen hideg időjárásra vonatkozik, és elsősorban az utcán élőket érinti. A szociális intézményekhez irányított, veszélyben lévő emberek krízisellátásban részesülnek, egészen addig, míg a vörös kód érvényben van. Ez nem csupán az állami fenntartású, hanem fenntartótól és ellátotti körtől függetlenül valamennyi szociális intézményre vonatkozik.

Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár jelezte, hogy a vörös kód várhatóan szombat reggelig lesz érvényben. Az államtitkár arra kér mindenkit, hogy aki bajba jutott embert lát, értesítse a hajléktalanellátók diszpécserszolgálatát. A telefonszámok megtalálhatók a kormányzati felületeken – tette hozzá.

SZGYF Központ