Ergométerrel az egészségért

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) együttműködési megállapodása keretében megkezdődött az un. ergométerrel az egészségért kampány intézményeinkben.

A sporteszközöket a Magyar Ergométer Szövetség adja használatra a projekt által frekventált magyarországi régiókban lévő szociális intézményeink számára, hogy ennek az eszköznek a használatával is enyhítsük ellátottjainknak a járvány miatti bezártság okozta mentális problémáit. Általános tapasztalat ugyanis, hogy a fogyatékossággal élők számára még nagyobb kihívás a járványügyi szabályok betartása.

A kezdeményezés a Magyar Ergométer Szövetség (MERSZ) és a Civil Út Alapítvány közös programja, s a MERSZ egy Európai Uniós pályázat keretében vállalta, hogy 3 magyarországi régióban kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az úgynevezett ergométer sportágat a fogyatékossággal élő emberek is megismerjék.

Ennek érdekében a szövetség célul tűzte ki, hogy december végéig 1000 fogyatékossággal élő honfitársunk számára megteremti a lehetőséget, hogy az eszközt kipróbálja, illetve mentális egészségét megerősítse.

A közös kezdeményezés kapcsán a projekt keretében a Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon drávatamási telephelyére már le is szállították azt a két ergométert, amelyet az intézmény lakói kipróbálásra, használatra kaptak. A regölyi Margaréta Otthonban a sporteszközök Lehr Barbara fejlesztőpedagógus a projekt koordinátora fejlesztőfoglalkozások keretében tanította az eszköz használatát. Az intézmény gondozottjai rendszeresen és aktívan edzettek a gépeken.

SZGYF