„Ép test, ép lélek” – integrált sportnap Baranyában

Június 8-án a Baranya Megyei Dél-Zselic Egyesített Szociális Intézmény székhelyén hatodik alkalommal került megrendezésre a Turbéki Integrált Sportnapok. A rendezvényt intézményünk a Horizont SE Szigetvár, valamint a Magyar Speciális Olimpia Szövetség közös szervezésében tartotta mintegy 330 fő részvételével.

turbek1

Személyesen jelent meg az MSOSZ elnökségi tagja, két szakág vezetője, valamint intézmények és egyesületek vezetői. A rendezvény első ízben tudott bekapcsolódni a Széchenyi 2020 program keretében az „Ép test, ép lélek – Egészségfejlesztő testmozgás” című projektbe, amit a Bükkösd Jövőjéért Alapítvány felajánlásának köszönhetünk.

Integrációs törekvéseinket hagyományosan a sport területére is átültetjük, ellátottaink 2002 óta a mozsgói község sportegyesületének tagjai. 2007-ben első alkalommal rendeztük meg a „Csizik Mihály” Integrált Sportnapokat, azzal a céllal, hogy megváltoztassuk az értelmileg sérült emberekkel kapcsolatos elképzeléseket, erősítsük a velük szembeni szolidaritást, valamint minél többen megismerjék a fogyatékossággal élő sportolók, és ezáltal a fogyatékossággal élő emberek világát. A hagyományos sportrendezvény résztvevőinek összetétele, és az érdeklődők száma is azt bizonyította, hogy ez a célkitűzésünk az évek során megvalósult.

turbek2

Az idei évben az MSOSZ két regionális rendezvénye került lebonyolításra, a labdarúgás és a bocsa sportágakban. Baranya megyén kívül Somogy, Bács-Kiskun és Veszprém megyéből jöttek el meghívottaink, mintegy 9 szervezet képviseletében. Bocsa sportágban páros versenyt rendeztünk, ahol 62 pár indult a versenyen. Az egyesített labdarúgás sportágban 9 csapat vett részt, két pályán folyamatosan zajlottak a mérkőzések.

tiurbek3turbek4
Az MSOSZ szabályrendszerén kívül is biztosítottunk sportolási lehetőséget a meghívottaknak, így az asztalitenisz, darts, kosárlabdadobás és a különböző ügyességi sorversenyeken keresztül mindenki be tudott kapcsolódni a rendezvénybe. Támogatóinknak köszönhetően finom ebéddel láttuk vendégül a versenyzőket. Az eredményhirdetést követően a napot zenés-táncos produkciók zárták, az idei sztárvendégünk L.L. Junior volt. A nap végére mindenki elfáradva, de élményekkel és sikerekkel gazdagodva tért haza.