Ellátottjaink integrált sportnapja Veszprémben

Az SZGYF és a Magyar Szabadidősport Szövetség izgalmas, sokszínű közös sportesemény-sorozatot indított, amelyen ellátottjaink és más, külső köznevelési intézmények diákjai együtt vehettek részt különböző foglalkozásokon február 24-én Veszprémben.

A Veszprémi Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Szakgimnáziumában nyolcvan, fogyatékossággal élő megyei ellátottunk és csaknem ugyanennyi helyi diák sportolt együtt az integrációt segítő eseményen: az SZGYF-et képviselő vendégek Dákáról, Csabrendekről, Lesencetomajról és Veszprémből érkeztek, felkészülten, több csoport látványos feliratos mezben, a mozgás élményének örömteli hangulatában.

Sokan rögtön körülvették egy gyors szelfire Czene Attilát, úszó olimpikont, aki  a szövetség társadalmi elnökeként rövid köszöntőt mondott a tornacsarnokban. Elmondta, hogy 36 hónap során, 2021 február végéig 18 megyében összesen 850 településre jutnak el ezzel az eseménytípussal az EFOP 1.8.6 „Magadért sportolj” című programja keretében, egészen kicsi falvakba is, és mintegy 50 ezer emberrel találkoznak majd, legalább ezer eseményen, ennek a létszámnak pedig legalább egyötöde lesz majd kifejezetten fogyatékkal élő, nagyrészt az SZGYF ellátottja. „Szeretetteljes, nagyon kivételes ez a mai nap – tette hozzá –, mert ez az egyik legtöbb résztvevőt megszólító integrált eseményünk, ahol ép és fogyatékkal élő embertársaink együtt sportolhatnak, néhány nappal közvetlenül a hasonló székesfehérvári nap, valamint a Magyar Parasport Napja rendezvényei után.” Még tíz fő alatti kistelepülésekre is eljutnak, egészen családias formában. Sok lelkes sportszakember dolgozik azon, hogy az érdekes eszközöket és szakmai tudását elvigye a helyszínekre. „Még ügyesen elesni is megtanulhattok majd Dobrotka Bélával, aki  a dzsúdó szakembere – mutatott hátra a hatalmas színes gumiszőnyegekre – , nem kell félni tőle.”

 

Czene Attila hangsúlyozta: nem sportágakat, hanem örömteli mozgásformákat szeretnének bemutatni, és nem a versenysportot, hanem általában a  fizikai aktivitást népszerűsítik, aminek különösen értékes formája a két különböző közösség mai integrált eseménye. „Ti mindannyian már aktív, vagy potenciális szabadidősportolók vagytok, így tekintsetek erre a lehetőségre” – tette hozzá. A következő eseménytípus a közeljövőben egy 10-15 alkalmas gyógyító gerinctorna lesz, amelyeket az egyes helyi intézményekben valósítanak majd meg: ellátottjaink esetében a lakhelyükhöz viszik a mozgást.

 

 

A teremben körbejárva nemcsak ügyességet fejlesztő, hanem érdekes és élményszerű sportlehetőségeket láthattunk,  volt íjászat, célbadobás-és rúgás, ugrálóvár, szkanderezés, különböző izomnyújtó és erősítő eszközök, de egyszerre legtöbben az Esés iskolája foglalkozásán vehettek részt, ahol némi bemelegítő után a színes szőnyegeken mindenki veszélytelenül, edzői segítséggel kipróbálhatta: mit is tehet a testével, ha váratlanul elesik… A kezdetben félénk, elfogódott résztvevők hamar megszokták, sőt egyre izgalmasabbnak találták a biztonságos segítséggel való gyakorlást.

Czene Attila szavai beigazolódtak: a szabadidősport az egyik legjobb forma, ahol ezek az uniós források hasznosulhatnak, igazi élmény és közösségteremtő volt ez az integrált sportnap.

SZGYF Főigazgatói Iroda