Életet menthetünk – közösségi újraélesztési tréning Heves megyében

Az Országos Mentőszolgálat számára kiemelten fontos a lakosság életmentő ismereteinek fejlesztése. A mentőállomások ingyenes tanfolyamain lehetőség nyílik a segítségnyújtó lépések megtanulására. Egyeztetett időpontokban csoportokat is fogadnak, csapatépítő tréningként is ajánlják munkahelyi közösségeknek ezt a lehetőséget.

Az életmentéshez bátorságot érzett a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Heves Megyei Kirendeltségének 21 munkatársa is, akik novemberben újraélesztési oktatáson vettek részt az OMSZ egri mentőállomásán. Két csoportban, Molnár József és Barcsa Máté mentőápolók vezetésével megtanultuk az elsősegélynyújtás alapvető lépéseit.

Mit kell tennünk vészhelyzetben? Fontos, hogy képesek legyünk egy baleseti helyszín felmérésére, segélykérésre, a beteg állapotának felmérésére, az újraélesztés elvégzésre. Megtudtuk, hogy a levegőfújás kihagyásával, pusztán a mellkas másodpercenkénti kb. kétszeri nyomásával is életet menthetünk. A tréningen gyakoroltuk az újraélesztést, megismertük a félautomata defibrillátor készülék használatát. Minden felmerülő kérdésre választ kaptunk, például a háztartási balesetekkel, az égési sérülésekkel, csonttöréssel, ficamokkal kapcsolatban is. Mindnyájan nagyon hasznosnak, értékesnek ítéltük a mentőállomáson töltött időt. Barátainknak, ismerőseinknek, SZGYF-es munkatársainknak is javasoljuk a tanfolyam elvégzését, hogy merjünk cselekedni, ha baj van.