Együttműködési megállapodás a Göcseji Múzeumban

A hátrányos helyzetű fiatalok identitástudatának támogatását, a környezettudatos életmóddal kapcsolatos tudás megszerzését is szolgálja az az együttműködés, amelyről szeptember 11-én született megállapodás a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága és a Gyermekvédelmi Központ Zala Vármegye között. A megállapodást Havasi Bálint főigazgató és Horváth Gyöngyi intézményvezető kötötte meg a Göcseji Múzeumban.

szeptember 11-én született megállapodás a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága és a Gyermekvédelmi Központ Zala Vármegye között

Havasi Bálint elmondta, hogy korábban is fogadtak gyerekeket a szabadtéri múzeumban, különböző foglalkozásokon. Ezt a kapcsolatot erősítette most meg formálisan az együttműködés aláírása. Mindez illeszkedik a múzeumok szerepének változásához, hiszen ezek az intézmények a társadalom szolgálatában állnak, a közönség számára nyitottak, a közösségek részvételével működnek.

Az együttműködés szakmai hátterét a falumúzeum vezetője, Varju András dolgozta ki. Elmondta, hogy az együttműködés során a gyerekek olyan élményekhez juthatnak, amiket egyébként elsősorban családban élve tapasztalhatnának meg, és reméli, hogy ezzel örömteli pillanatokat élhetnek majd át. Horváth Gyöngyi, a Gyermekvédelmi Központ intézményvezetője arról szólt, hogy ez a megállapodás megnyitja a múzeumokban felhalmozott tudás kapuját a vármegyében működő valamennyi gondozási helyen élő gyermek előtt. Az intézmény közel 200 gyermek és fiatal felnőtt gondozását látja el, nekik segítenek visszatalálni a gyökerekhez a múzeumi programok.

Az intézmény közel 200 gyermek és fiatal felnőtt gondozását látja el, nekik segítenek visszatalálni a gyökerekhez a múzeumi programok.

Zimborás Béla, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Vármegyei Kirendeltségének igazgatója arról beszélt, hogy az elmúlt pár évben a fenntartott intézményeik szorosabbra fűzték a kapcsolatot a múzeumokkal, a fiatalok egyre gyakrabban élnek a lehetőségekkel. Reméli, hogy a program életében a következő lépés az idősek bevonása lesz, mert nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, nagyon jó hatással vannak a szépkorúakra a múzeumi foglalkozások.

Zala Vármegyei Kirendeltség