„Egy kis retek, egy kis tök…”

A Károlyi István Gyermekközpont Speciális Gyermekotthona az EMMI finanszírozásában két vadonatúj üvegházat kapott, melyet nagy örömmel vettek birtokba a gyerekek. Intézményünk abban a szerencsés helyzetben van, hogy a közel negyven hektáros területen, nem csak a szabadidő sokszínű eltöltésére van lehetőség, hanem kertészkedésre is. 

Intézményünk abban a szerencsés helyzetben van, hogy a közel negyven hektáros területen, nem csak a szabadidő sokszínű eltöltésére van lehetőség, hanem kertészkedésre is.

A Speciális Gyermekotthon területén minden csoport számára kialakításra került egy-egy kiskert, ahol zöldségeket termeszthettek egyéni felhasználásra.

Idén az eddigi tapasztalatok nyomán, az üvegházban folytatjuk ezt a munkát, ahol zöldségfélék termesztését terveztük.

A kertek jótékony hatását már az ókorban is ismerték. Az emberi viselkedéssel foglalkozó szakemberek a kertet, mint terápiás módszert alkalmazták olyan embereknél, akiknél valamilyen rehabilitációra volt szükség – szociális, oktatási, pszichológiai, fizikai rehabilitáció – a lelki és a fizikai állapot javításához.

A növények gondozásának az emberi pszichére gyakorolt jótékony hatása régóta ismeretes.

Stimulálja az emberi érzékszerveket, csökkenti a stresszt, segíti a szociális gátak oldását.

Reméljük, hogy a kertben végzett munka hozzájárul ahhoz, hogy gyermekeink a saját maguk által termesztett és gondozott növények termését felhasználva boldogabb, kiegyensúlyozottabb életet tudnak majd élni.

 Károlyi István Gyermekközpont Speciális Gyermekotthona

 Speciális Gyermekotthon Vezető