Édes alkotások Szolnokon

Édes alkotásokat bemutató rendezvénynek adott otthont január 31-én a szolnoki Megyeháza, ahol hetvenhat látványos tortakülönlegességet bírált a zsűri. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat egy izgalmas gasztrokihívással állt elő: keresték megyénk tortáját. Amatőr és profi cukrászok fantáziája is szárnyalhatott a normál és a mentes kategóriákban egyaránt.

 

Asztal a tortákkal

Külön öröm számunkra, hogy ezen a megmérettetésen részt vett a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kirendeltsége, valamint a pályázatra nevezett tortákat a szervező megyei önkormányzat felajánlotta a kirendeltségünk működésében lévő intézményeinkben élő gyermekek, fiatalok és ellátottak számára.

Kiss Róza, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kirendeltségének igazgatója és Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke

Kiss Róza, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kirendeltségének igazgatója és
Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke

A díjátadón részt vett Kiss Róza, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kirendeltségének igazgatója, Herczeg Zsolt Mezőtúr polgármestere, F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő, Dr. Berkó Attila kormánymegbízott, Borbás Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat a térség gasztronómiai hagyományainak erősítése és örökségének megújítása érdekében pályázati felhívással fordult a Jász-Nagykun-Szolnok megyében élő vagy működő profi és amatőr cukrászok, sütni szerető lakosok felé. A cél az volt, hogy profi és amatőr kategóriákban megtalálják a megye tortáját. A megalkotott édességek két éven keresztül viselik a Jász-Nagykun-Szolnok megye tortája profi, amatőr, normál és mentes kategóriában címet, és rendszeres szerepet kapnak majd megyénk különböző rendezvényein.

A verseny célja a hagyományőrzés és a hagyományteremtés volt. Ezért az alapanyagok és a cukrásztudás mellett az is döntött, hogy ki tud minél többet a térség történelmi, kulturális örökségéből, forma- és ízvilágából beletenni a az alkotásába. Olyan tortákat kerestek, amelyek a cukrászdák mindennapi kínálatában is megállják a helyüket.

Hubai Imre

„Kreatív térség vagyunk. Ez abból is látszik, hogy a beérkezett munkák kivétel nélkül gasztronómiai élményt nyújtottak” – fogalmazott a díjátadón az ötletgazda megyei önkormányzat elnöke. Hubai Imre kiemelte, voltak olyan alkotások, amelyek száz-százötven éves hagyományokhoz nyúltak vissza, szinte mindenki a megyére jellemző alapanyagokkal dolgozott. Hozzátette, cukrászaink tehetségesek, legyenek akár profik, akár lelkes civilek.

Mautner Zsófia gasztroblogger

„Ez még csak az első lépés, a hosszabb távú cél, hogy az ország tortája elnevezésű versenyen is eséllyel induló Szolnok megyei munkák szülessenek” – mondta Mautner Zsófia gasztroblogger.

Székely Gabriella átveszi a díjat

Amatőr-mentes kategóriában indult Székely Gabriella, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kirendeltség fenntartásában működő Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Gyermekvédelmi Központ munkatársa is, aki harmadik helyezést ért el a Nagykunság rizses almás csodája fantázianevű tortájával. A kolléganő két tortával indult a versenyen, amelyek glutén-, laktóz- és cukormentesek voltak. Az alkotások saját ötlet alapján készültek.

A Nagykunság rizses almás csodája

Kolléganőnk tortája, a Nagykunság rizses almás csodája, amely az amatőr-mentes kategóriában harmadik helyezést ért el

Csokis málnás kisújszállási álom

Csokis málnás kisújszállási álom amatőr-mentes kategória

Jász-Nagykun-Szolnok megye tortája az Ishletés fantázianevű torta

Jász-Nagykun-Szolnok megye tortája az Ishletés fantázianevű torta lett

A verseny legrangosabb címét, a Jász-Nagykun-Szolnok megye tortája elismerést végül az alattyáni Tóth Kalmár Margit „Ishletés” fantázianevű tortája nyerte. A verseny abszolút győztesét a Jász-Nagykun-Szolnok megye székhelyéhez köthető kivételes finomság, a habos isler ihlette, amelynek sokezres „rajongótábora” van. Az Ishletés az amatőrök normál kategóriájában is első lett, míg a mentesek között a Jászallfree győzött. A profik normál versenyét Perity Róbert aszalt szilvás körtetortája, a menteset a Sóház Apartman Kft. Bogyócsodája nyerte.

A gasztronómiai versenyre nevezett tortákat a szervező megyei önkormányzat felajánlotta a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kirendeltség működésében lévő, intézményeiben élő gyermekek, fiatalok és ellátottak javára.

Kiss Róza megköszöni a felajánlást

„Hálás szívvel köszönjük a csodálatos torták felajánlását. Így öt szociális szakosított intézményben és egy gyermekvédelmi intézményben élő, 1189 gyermek, fiatal és ellátott napját tudjuk megédesíteni, szebbé tenni” monda Kiss Róza, a megyei kirendeltség igazgatója köszönőbeszédében.

Köszönjük a nagyszerű gasztronómiai élményt! Gratulálunk a díjazottaknak és valamennyi résztvevőnek!


SZGYF Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kirendeltsége

Fotó: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat és az SZGYF Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kirendeltsége