Díjeső a kiskunhalasi filmeseknek

A Bárka Integrált Szociális Intézmény lakóiból alakult színjátszó csoport mára egy kiemelkedően sikeres filmes műhellyé vált. A csapat legutóbb november 14-én a Belügyminisztériumban vehetett át rangos elismerést.

filmes n01

A színjátszó csoport 2021 szeptemberében alakult a Bárka Integrált Szociális Intézmény kiskunhalasi telephelyén, Szabad Színpad néven. A 10-12 lelkes alkotó heti rendszerességgel gyűlt össze, hogy vidám vagy elgondolkodtató, önismereti, csapatépítő, szituációs, mozgásos játékokkal, feladatokkal foglalkozva töltsenek el együtt egy lélekemelő órát. A résztvevőkből két év alatt egy bizalomteli közösség kovácsolódott, immár számottevő színpadi tapasztalattal. Elsőként Ady Endre A föltámadás szomorúsága című versét, majd Oidipusz tragédiáját állították színre, mielőtt a filmezés felé fordultak volna.

2022 szeptemberében ugyanis ebből a csapatból nőtt ki a Bárka Színjátszó-Filmes Csoport, a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület által rendezett VI. Kőszegi Filmes Napokon. A 7 fős alkotóközösséget 4 ellátott, 1 önkéntes és 2 segítő kolléga alkotta. Ekkor készítették el első filmjüket, amivel a csapat rögtön különdíjat is nyert a Tiszántúli Speciális Filmszemlén. A Jelige: Szeretni bolondulásig címet viselő kisfilm ezt követően bekerült a 8. Magyar Speciális Filmfesztivál versenyprogramjába, kellő motivációt nyújtva az alkotók számára.

filmes n02

2023-ban az alkotóközösség két újabb rövidfilmet is készített, Harmadnap és Álommező címmel. A Harmadnap című alkotás idén már négy országos díjat is nyert:

  • május 25-én Szombathelyen, a 2. Dunántúli Speciális Filmszemlén II. helyezést ért el;
  • október 3-án Kisújszálláson, az 5. Tiszántúli Speciális Filmszemlén különdíjas lett;
  • november 9-én Budapesten, a 9. Magyar Speciális Filmfesztiválon pedig elnyerte az Együtt Nagydíjat! (A díjátadó itt megtekinthető.)
  • A film a „Tudom, hogy van jogom! Színes hétköznapok 2023” elnevezésű ellátottjogi pályázaton is megmérette magát, amelyen kategóriájában II. helyezést ért el. Az ünnepélyes díjátadóra 2023. november 14-én került sor a Belügyminisztériumban.

filmes n03

Gratulálunk az elismerésekhez, és további sok sikert kívánunk!

A Bárka Színjátszó-Filmes Csoport Harmadnap című rövidfilmje itt megtekinthető.