Ökotúra a Velencei-tó körül

Ötnapos napközis táborban vehettek részt a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ otthonában nevelkedő gyermekek a Fejér Megyei Esély Gyermekvédelmi és Gyermeksegítő Alapítvány támogatásával Velencén. A tíz fiatal az alapítványnak köszönhetően napokon át élvezhette a nyaralást a Zöld sziget ÖKO-tábor program keretében. 

Fiatalok a táborban

Az öt nap elsődleges célja a környezettudatos nevelés, az ökológiai kultúra megalapozása, a környezetkímélő, környezetbarát magatartás bemutatása, a tiszta levegő, víz és természet fontosságának megismertetése volt. Az alapítványtól erre a célra 150 000 Ft támogatást nyert az intézmény.

Az első nap a fiatalok a Velencei-tó partját megtisztították a papírhulladéktól és más egyéb szennyező anyagoktól. A második nap a Dinnyési-fertő Természetvédelmi Terület megismerésével telt. A gyermekek bejárták a madárrezervátumot és a Madárdal tanösvényt.

Sárkányhajózás

A harmadik nap sárkányhajóztak a Velencei-tavon. A táborozók négy-öt kilométeres kirándulást tettek a tó keleti medencéjének nádszigetei között. A tájon kívül gyönyörködhettek a változatos madárvilágban is. A résztvevők ismereteinek bővítését a túravezetőtől kapott tájékoztatás segítette. A következő nap a gyermekek a Velencei-hegység lábánál található Bella-tóhoz kirándultak. Innen tovább indultak a Pandúr-kő névre keresztelt sziklaalakzathoz, amely az egyik legnagyobb és legérdekesebb geológiai látványosság a környéken, ráadásul még egy barlangot is felfedezhettek a kőtömbök között, amelyet Zsivány barlang névre kereszteltek el.

Gyerkek a Dinoszaurusz parkban

A táborozók az utolsó nap a Magyar Természettudományi Múzeumba látogattak el. Megtekintették a Kalandos erdő című időszaki kiállítást, foglalkozáson vettek részt, majd az állandó kiállításokat és a Dinoszaurusz parkot is bejárták.

Gyerekek a múzeumban

A gyermekek különböző játékokon keresztül ismerhették meg az erdő komplex rendszerét, a játékos erdő látogatóiként egy felejthetetlen, kalandos élmény részeseként járhatták végig a különböző állomásokat.

Gyerekek az erdőben

A tábor ideje alatt a gyermekeknek lehetősége nyílt az iskolai keretek között elsajátított ismereteket természeti környezetben is megvizsgálni. Közösségi élményekre tehettek szert a csoportos feladatok végrehajtása során. A tábor célja többek között az erdő a mező, a rét, a tópart és más élőhelyek élővilágának felfedezése, megismerése volt. A természet megismertetésével elérhető, hogy annak védelmezőjévé, tisztelőjévé váljanak a gyermekek. Az ÖKO-tábor nem titkolt célja volt, hogy elősegítse a gyermekek környezettudatos magatartásának, életvitelének kialakulását annak érdekében, hogy a felnövekvő nemzedék képes legyen a környezeti válság elmélyülésének megakadályozására, elősegítve az élő természet és a társadalmak minél gondtalanabb fennmaradását.

A szervezők köszönik a Fejér Megyei Esély Gyermekvédelmi és Gyermeksegítő Alapítványnak, hogy támogatásukkal változatosabbá tették a gyerekek számára a szabadidő eltöltését.


SZGYF Fejér Megyei Kirendeltség