„Tisztelet a nevelőszülői közösségnek” – Családi napot tartottak a gyermekekért

A Befogadlak Nevelőszülői Program keretében #csakegyütt a gyermekekért címmel családi napot rendeztek október 8-án Debrecenben. A rendezvény színes programokkal várta a gyermekeket, nevelőszülőket és minden érdeklődőt, látogatót. Az eseményen részt vettek a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Gyermekvédelmi Központ kisújszállási lakásotthonaiban nevelkedő gyermekek is. A rendezvényt Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára is megtisztelte jelenlétével.

Fülöp Attila beszél

Fülöp Attila elmondta, hogy Debrecenben hozták létre az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat új központját, amely országos hatáskörrel, egységes szakmai iránymutatásokkal segíti a gyermekvédelembe kerülő gyermekek személyre szabott ellátását, és világos módszertani iránymutatásokat ad a gyermekvédelemben dolgozóknak. Fontos, hogy segítséget kapjon az a 23 ezer gyermek, akik nem otthon, a vér szerinti családjukban nevelkednek, hanem nevelőszülőknél vagy intézményekben.

Több ezer gyermek várja, hogy valaki az otthonába fogadja őket addig, amíg vissza nem kerülhetnek a saját szüleikhez, vagy egy örökbefogadó családhoz.

Papp László polgármester úgy fogalmazott, óriási tisztelet jár a nevelőszülői közösségnek, akik saját gyermekeik mellett is képesek szülőként segíteni, támogatni, és szeretni azokat a gyermekeket, akik nem tudnak vér szerinti családban felnőni.

Gyerekek

A családjukból kiemelt gyermekek különösen sok szeretetet igényelnek, ezért fontos, hogy biztonságos, szerető környezetbe kerüljenek. A nevelőszülők legfontosabb feladata a felzárkóztatás, a nevelés, a gyermekek felkészítése az örökbefogadó családba való – lehetőség szerinti – zökkenőmentes megérkezéshez. Az örökbefogadó szülők, akiknek nem adatott meg a saját gyermekáldás, így a lehető legkönnyebben tudnak viszonyulni az örökbefogadandó gyermekhez.

A Befogadlak nevelőszülői program rendezvényén több százan vettek részt. A családi napon koncertek és játékok mellett gyermekvédelmi szakemberek is várták a nevelőszülőket, a gyermekeket és az érdeklődőket.

Műsor a színpadon

A #csakegyütt TikTok challange, Selfie Mirror, kézműves programok, arcfestés, csocsó, flipper és léghoki mellett a gyermekek a koncertet várták a legjobban, amelyen fellépett Janicsák Veca, Kollányi Zsuzsi, Oláh Gergő és Vastag Csaba. A fellépő művészek szívesen álltak a gyerekek mellé egy-egy fotó erejéig és hívták őket a színpadra a produkciók alatt.

Oláh Gergő zenész egy kisfiúval

A műsorban elhangzott a Befogadlak dal, együtt táncolhattak a Karaván Hagyományőrző Cigánytánc Csoporttal, és megnézhették az Imre Sándor Szeretetszínház előadását, melynek címe: #csakegyütt.

Köszönjük a csodás délutánt! A gyermekek felejthetetlen élményeket kaptak.


SZGYF Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kirendeltség