Címvédés és különdíj a tehetségkutató versenyen

A tavalyi év sikere után, idén is a legjobbnak bizonyult a mátészalkai Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gyermekvédelmi Központ Karaván hagyomány őrző néptánccsoportja, amely kategóriáját megnyerve, első helyezést ért el a Varázscsepp Országos Tehetségkutató Verseny döntőjében. Az intézmény Varázscipők nevű táncformációja pedig különdíjban részesült.

A fővárosi Marczibányi Téri Művelődési Központban már kilencedik alkalommal rendezték meg a verseny döntőjét, ami a gyermekvédelmi alap és szakellátásban élő gyermekeknek ad lehetőséget tehetségük kibontakoztatására és megmutatására. A tehetségkutatón hat kategóriában indulhattak a magyarországi és határon túli résztvevők, akik közül a legfiatalabb 7 a legidősebb pedig 24 éves volt. A verseny háromnapos selejtezője már márciusban lezajlott, a középdöntőt pedig egy áprilisi hétvégén tartották és innen kerültek a legjobbak a májusi döntőbe.

A nívós előadások sikeréhez nagymértékben hozzájárultak azok a szakemberek is, akik segítették a gyermekek felkészülését. Ezért elismerés jár az oktatóknak, nevelőknek, önkénteseknek is, akik támogatják a fellépőket.

A versenynek önmagán jóval túlmutató céljai vannak, hiszen amellett hogy lehetőséget teremt a bemutatkozásra, megmérettetésre, a továbblépés és továbbtanulás esélyét is kínálja, fokozza a motiváltságot, és jelentős közösségi, szociális szerepe is van, hiszen segíti az integrációt, előmozdítja az esélyegyenlőséget és hozzájárul a társadalmi tolerancia és elfogadás erősödéséhez.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gyermekvédelmi Központ mátészalkai intézményéből három tánccsoportja indult az idei versenyen; a Varázscipők, a Varázscipők Junior és a Karaván hagyományőrző cigánytánccsoport.

A Varázscipők Junior újoncként szerepelt a versenyen és rögtön a középdöntőig jutott, ami igazán ígéretes kezdés a fiatal gyermekekből álló csapat részéről.
A Varázscipők nevű tánccsoport – egy korábbi formációban – már évek óta állandó résztvevője nem csupán a versenynek, de a döntőknek is, ahol több dobogós helyezés mellett győzni is sikerült már. Az idei évben, egy új felállásban, különdíjat kaptak a döntőben mutatott produkciójukért.

Emellett az intézmény egy győzelmet is ünnepelhetett, miután a versenyen idén másodszor résztvevő Karaván hagyományőrző néptánccsoport megismételve tavalyi sikerét ismét első helyet szerzett cigánytánc kategóriában. A csoport célja a cigánytánc hagyományainak fenntartása, bemutatása és eljuttatása a minél szélesebb közönséghez. Ennek sikerességét pedig jól példázza a most elért eredmény, valamint az elmúlt évek számtalan fellépése a különböző rendezvényeken.

SZGYF Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kirendeltség