Busójáráson voltak a különleges gyermekotthon lakói

A mohácsi gyerekek minden évben nagy izgalommal készülnek a farsangra és a busójárásra. Ilyenkor felbolydul a város, szól a sokác népzene, az utcák, terek megtelnek táncoló, vidám emberekkel, busókkal, illetve a busójárás másik jellegzetes alakjaival, a jankelékkel. A város központjában a kirakodóvásáron az ország minden tájáról számos kézműves kínálja a portékáját; az édességek, játékok, népi hangszerek a legkedveltebbek a gyerekek körében.

A gyerekek tekintetében várakozás és izgalom tükröződik, hogy végre találkozhatnak a hagyományőrzőkkel.

Az utcáról beszűrődő zene és vidámság mindenkire hat. A gyerekek tekintetében várakozás és izgalom tükröződik, hogy végre találkozhatnak a hagyományőrzőkkel. A Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ Mohácsi Különleges Gyermekotthon dolgozói, családtagjai is sokat segítenek abban, hogy a gyerekek ne féljenek, hogy közelről is megismerhessék a busó, a jankele és a sokác jelmezbe öltözött télűzőket.

Az utca forgatagában a kezdeti ismerkedés után a bátrabbak már előre nyújtják a kezüket egy pacsira a busóknak, a kevésbé bátrak eleinte még a nevelőkbe kapaszkodnak, majd hamarosan ők is boldog mosollyal zsebelik be a pacsikat, cukrokat. Mohácson egy hétre újra felélednek a hagyományok, az utcákon jankelének öltözött fiúk kergetik a lányokat, akik sikongatva futnak előlük. Néha eldörren egy-egy ágyú, ilyenkor mindenki összerezzen, aztán megkönnyebbülve halad tovább a tömegben. Mindent beleng a frissen sült kürtőskalács illata.

z utca forgatagában a kezdeti ismerkedés után a bátrabbak már előre nyújtják a kezüket egy pacsira a busóknak

Az esti máglyagyújtáson sokan gyűltek össze, hogy ünnepélyesen is elbúcsúzzanak a téltől. Az erre az alkalomra felállított óriáskereket a gyermekek is kipróbálhatták.

Az esti máglyagyújtáson sokan gyűltek össze

Mindenkinek fontos, hogy megtapasztalja a közösséghez tartozás érzését, amit itt egy több évszázados néphagyomány részeseiként a gyermekotthonunk lakói is megélhettek.

Mohácsi Különleges Gyermekotthon

Baranya Vármegyei Kirendeltség