Bűnmegelőzési Iránytű Konferencia

 „Iránytű” címmel rendezték meg a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács évzáró rendezvényét Budapesten a Csepeli Művelődési Házban még decemberben.

Dr. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnökének beszédét követően szakmai beszámolók helyett a többségében állami gondozásban élő és szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek előadásait láthatták és hallhatták a jelenlévők. A fellépők egytől egyig a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács partnerei, támogatottjai közül kerültek ki.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gyermekvédelmi Központban indult el a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács „A zene az kell, hogy ne vesszünk el, hogy mégse adjuk fel!” című pályázata. A programot 2014-ben dolgozta ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya. Mátészalkán indult, azóta pedig Tiszadobon, Nyírbogáton és Berkeszen folytatódott.

A program a gyerekek számára többek között különböző hangszerek (dob, gitár, zongora) valamint ének- és tánctanulás lehetőségét biztosítja. Sikeres pályázat keretében kongák (6db), 6 garnitúra néptánc ruha (csizma, nadrág, ing, mellény és kalap), valamint egy kisbusz vásárlására került sor. A kongák és a táncruhák beszerzése a fellépés előtt megtörtént, így a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács a Konferencia alkalmával megcsodálhatta azokat.

A kongákra azért volt szükség, mert a dob oktatás során bebizonyosodott, hogy a gyerekeinknek kultúrájukból adódóan nagyon jó érzékük van az ütős hangszerekhez. A cajon (kahon) és a kanna is egyfajta ütős hangszer. A kongák technikája picit eltér, de hamar ráéreznek a gyerekek. A fellépés sikere is ez utóbbit bizonyítja.

A Karaván Hagyományörző Néptáncegyüttes megalakulása óta (2017) egyre népszerűbb és sok felkérést kapunk, ahol megmutathatják a gyerekek mit tudnak. Korábban a mátészalkai Szatmár Alapfokú Művészeti Iskola adta kölcsön a táncruhákat. Nagyon jó a kapcsolatunk az intézménnyel és szívességből rendelkezésünkre bocsátotta a fellépéseinkre. Azok sűrűsége és csapatunk népszerűsége indokolta saját felszerelés beszerzését. A gyerekek nagyon örültek az új ruháknak és a továbbiakban is nagyon vigyáznak rájuk.
A kisbuszra szintén a fellépések számának megnövekedése miatt volt szükség. Ez a beruházás a legnagyobb segítség. Így már könnyebben meg tudjuk oldani a gyerekek és a felszerelés szállítását a különböző rendezvények helyszíneire.
A program célja nem a tehetséggondozás, hanem a gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedő, fokozottan veszélyeztetett gyerekek számára a szabadidő hasznos eltöltésére inspiráló alternatíva nyújtása.

A Bűnmegelőzési „Iránytű” Konferencián fellépett tánc csapatunk, a Karaván Hagyományörző Tánccsoport, melynek tagjai:
Táncosok: (intézményünk lakói, Mátészalka)
– Bódi József Zoltán
– Selyem Béla
– Selyem Lénárd Richárd
– Szolnoki Leonárd
Zenészek: (intézményünk dolgozói, Mátészalka)
– Balázs Csaba (táncoktató és koreográfus)
– Balogh Ferenc
– Rézműves Norbert

Énekelt Macó Erika (intézményünk lakója, Nyírbogát) és Szirota Dzsenifer (énektanár) és dobolt Lakatos István (dob, zongora, gitár oktató) a tanítványaival:
– Lázár Márió (intézetünk lakója, Mátészalka)
– Balogh Zoltán János (intézetünk lakója, Mátészalka)
– Balogh Roland Krisztofer (intézetünk lakója, Mátészalka)
– Balogh Márk (intézetünk lakója, Tiszadob)
– Horváth Gergő (intézetünk lakója, Nyírbogát)
– Máté Krisztián (intézetünk lakója, Nyírbogát)

A gyerekek nagyon jól érezték magukat a rendezvényen. Színvonalas műsort adtak, és még a mai napig is emlegetik azt, hogy lehetőséget kaptak, és megmutatták mit tudnak. Bízunk benne, hogy még sok gyereknek, fiatalnak sikerül a zenét az élete részévé tenni és ezáltal életre szóló élményt szereznek.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kirendeltség