Bocsa pálya és színpadavatás a baranyai Boróka Otthonban

„A játék lényege emlékeztet más ősi népi játékokra, pl. a snúrra. Az ellenfelek igyekeznek a bocsát (nagy golyót) minél közelebb juttatni a pallinóhoz (kis golyóhoz). Ez legtöbbször gurítással történik. Játszhatja egy-egy játékos egymás ellen, vagy párosok, illetve háromfős csapatok. A mérkőzéseket igen egyenes, kemény burkolatú pályán játsszák, amit rendszerint választott vagy kijelölt játékvezető irányít” - szól a bocsa golyósport leírása.

A bocsa hagyományosan rekreációs sportág, amelyet más intézményi telephelyek után már a Baranya Megyei Dél-Zselic ESZI Boróka Otthona lakói is saját pályán űzhetnek.

Az intézmény elhelyezkedése, természeti környezete jó lehetőséget kínál a sport és a szabadidős programok megtartására, a lakók pozitív életminőségéhez nagyban hozzájárul a kastélyépületet körülvevő, parkosított környezet. A bocsa pálya mellett komoly igény mutatkozott egy színvonalasabb szabadtéri színpad kialakítására is, amelyen mód nyílhat a különféle közösségi és sportesemények kísérőprogramjainak lebonyolítására. A lehetőségeket és a támogató partnereket megkeresve az intézmény a Bükkösd Jövőjéért Alapítvánnyal közösen akadálymentes mobilszínpad létrehozására nyert pályázatot a LAFARGE Cement Magyarország Kft által 2018-ban kiírt „Közösségi értékprogram” keretében. A bocsa pálya mellett felállított színpad felavatására 2019.05.30-án került sor, melynek alkalmából a Boróka Otthonban a Baranya megyei intézmények aktív részvételével egész napos rendezvényt szerveztek. Volt itt akadályverseny, sok sportolási és szabadidős program, állatsimogató, helyben sütött kürtös kalács és pogácsa. Az új színpadot a helyi tánccsoport produkciója avatta fel, majd a Pécsi Nemzeti Színházból érkezett művészek derítették jó kedvre és sarkallták táncra a résztvevőket.


A színpad létrehozásával, és az ahhoz kapcsolódó rendezvénnyel reményeink szerint egy újabb lépést tettünk annak érdekében, hogy kitágítsuk ellátottaink lehetőségeit, és nyitottabbá tegyük az intézményt. A rendezvény közös örömünnep volt, jelen volt Bali Boglárka az ÉFOÉSZ Baranya Megyei Elnöke, dr. Gálné dr. Babinecz Erzsébet az SZGYF Baranya Megyei Kirendeltségének igazgatója, a Lafarge Cement Magyarország Kft képviseletében Hoffmann Tamás ügyvezető igazgató és Turbéki Judit kommunikációs szakértő, Budai Zsolt Bükkösd polgármestere, valamint Györe Valéria, a Bükkösd Jövőjéért Alapítvány Elnöke.

Minden együttműködő partnerünknek köszönjük a segítséget és a támogatást!