Befejeződött a kastélykiváltás Magyarszerdahelyen

Új, korszerű lakóházakba és lakásokba költözhettek a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Vármegyei Szivárvány Egyesített Szociális Intézményének ellátottjai. A fejlesztés eredményeként 57 támogatott lakhatási férőhely jött létre.

Böröndi Ágnes

A projekt zárórendezvényén Böröndi Ágnes, a Szivárvány Integrált Szociális Intézmény Zala Vármegye intézményvezetője köszöntötte elsőként a résztvevőket.

Dr. Joó Aranka, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság szakmai főigazgató-helyettese köszöntő beszédében kiemelte, hogy Zala vármegye az, ahol a férőhelykiváltás projektek keretében a második legtöbb, összesen 261 férőhely kiváltására került sor. A projekt különlegessége, hogy nem csak új családi házakba, hanem társasházi lakásokba is költözhettek az ellátottak, ahol állandó külső támogatás nélkül élhetnek teljes életet. Főigazgató-helyettes asszony köszönetét fejezte ki a férőhelykiváltás folyamatában részt vevő valamennyi kolléga munkájáért, és reményét fejezte ki, hogy a lakók jól érzik magukat az új ellátási formában.

Zimborás Béla

A „Kastélykiváltás Magyarszerdahelyen” elnevezésű projekt részleteiről Zimborás Béla kirendeltségigazgató beszélt. Kiemelte, hogy az elmúlt évtizedek legnagyobb szociális fejlesztése zajlott le az elmúlt időszakban a vármegyében. Ez egy jelentős és érezhető struktúraváltást eredményez a vármegyei ellátórendszerben, hiszen a férőhelyek közel 20%-át a vármegyében ma már támogatott lakhatás keretében biztosítjuk. Végül megköszönte a projektekben részt vevő valamennyi kollégájának az együttműködő munkát.

Gyurics Réka

A Magyarszerdahelyen megvalósult intézményi férőhelykiváltás mindennapjait Gyurics Réka szociális referens mutatta be.

A kiváltott intézményben szolgáltató központ kialakítása valósult meg, ahol az étkeztetés, házi segítségnyújtás, nappali ellátás vehetőek igénybe. A szociális szolgáltató központ az alapszolgáltatások nyújtásán túl, fejlesztő foglalkoztatás keretében biztosít munkalehetőséget a lakók részére.

dr. Sifter Rózsa, Zala Vármegye főispánja és Zimborás Béla

A támogatott lakhatást biztosító ingatlanokba bútorokat, háztartási gépeket, kiegészítő eszközöket, a szolgáltató központba irodabútorokat, informatikai eszközöket, ipari gépeket szereztek be a projekt költségvetéséből, valamint az ellátottak számára egy darab 9 személyes gépjárművet is vásároltak.

A rendezvényt az intézmény lakóinak kórusa, az Éneklő poszáták műsora színesítette.

A rendezvényt az intézmény lakóinak kórusa, az Éneklő poszáták műsora színesítette. A projektzáró rendezvény állófogadással zárult, ahol dr. Sifter Rózsa, Zala Vármegye főispánja mondott pohárköszöntő beszédet.

Zala Vármegyei Kirendeltség