Befejeződött a Boróka Otthon férőhelykiváltása Zalaapátiban

Július 19-én tartották meg az EFOP-2.2.2-17-2017-00026 számú „A Boróka Otthon kiváltása Zalaapátiban’” elnevezésű projekt zárórendezvényét. Az eseményen a pályázat benyújtásától eltelt időszak feladatait vették számba, illetve összegezték az elért eredményeket.

Sokak együttműködésére volt szükség a projekt lebonyolításához.

A szakmai munka 2017-ben kezdődött meg, amelynek célja az 50 főnél nagyobb létszámú, bentlakásos intézmények kisebb, támogatott lakhatás formájában működő otthonokra való kiváltása volt, melynek részeként az ellátottak és az alapszolgáltatások fejlesztésével szolgáltató központot is létrehoztak.

Dr. Fridrich András, a korábbi fenntartó osztályvezetője elmondta, hogy fontosnak tartották, hogy javítsák a gondozottak életkörülményeit, növeljék önállóságukat, valamint segítsék a helyi közösségbe történő beilleszkedésüket.

Zimborás Béla, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Vármegyei Kirendeltségének igazgatója hangsúlyozta: sokak együttműködésére volt szükség a projekt lebonyolításához. A lakókat és a munkatársakat is felkészítették a jövőbeni életükre, ám a kollégáktól is másfajta szemléletet kívánt az új ellátási modell. A kirendeltség igazgatója megköszönte továbbá a befogadó településeknek, hogy támogatták a projektet.

A kiváltott intézmény a projekt indulásakor a Zala Megyei Fagyöngy Egyesített Szociális Intézmény Boróka Otthon nevet viselte, egészen 2022. május 1-jéig, amikor az SZGYF-től a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület vette át a fenntartói szerepet. A szervezet regionális ügyvezetője, Panker Mihály kiemelte, hogy szakmai kihívásnak tekintették a feladatot. Elmondta, hogy példaértékűnek tartja a korábbi fenntartóval való együttműködést, amit az egyházi átadás kapcsán és az azóta eltelt időszakban is tapasztaltak. Szakmai stábjuk eredményesen helyt állt, amit igazol, hogy a rájuk bízottak jól érzik magukat új környezetükben.

Zalaapátiban – mint Vincze Tibor polgármester felidézte – nem volt szükség társadalmi érzékenyítésre, mivel több évtizede működik a településen szociális intézmény. Hozzátette, örömmel biztosítottak telkeket a házak felépítéséhez.

Árvai Ferenc projektmenedzser ismertette a projektmegvalósítás folyamatát, melynek keretében 5 db támogatott lakhatást biztosító, 12 fő befogadására alkalmas lakóházat alakítottak ki Zalaapáti településen, valamint 1 db, 12 fő befogadására alkalmas lakóház épült Egeraracsa településen. A projektmegvalósításnak köszönhetően 72 fő pszichoszociális fogyatékossággal élő lakó került ápolást-gondozást nyújtó otthonból támogatott lakhatásba. A projekt részeként szolgáltató központ kialakítására került sor a felújított, kiváltással érintett intézményben, ami lehetőséget biztosít fejlesztő foglalkoztatás igénybevételére is. A projekt keretében beszerezték a kívánt eszközöket a támogatott lakhatás, a szolgáltató központ és a fejlesztő foglalkoztatás részére. Az ellátottak mindennapjait segíti egy új 9 személyes gépjármű is.

A támogatott lakhatást biztosító lakóházakba – ahogy Ódor Richárd, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Gondviselés Háza Domb Otthon intézményvezetője fogalmazott – 2020 októberében költöztek be az első fecskék, 2021 decemberében pedig az utolsó épületek is benépesültek. Szolgáltató központjuk a lakók igényeihez, szükségleteihez nyújt támogató hátteret, ott napközben különböző szolgáltatásokat és elfoglaltságokat biztosítanak számukra. Az elmúlt évek bizonyították: az elképzelés bevált, az ellátottak szívesen élnek kisebb közösségekben.

A rendezvény végén emléklapot nyújtottak át Ódor Richárd intézményvezetőnek.

A rendezvény végén Zimborás Béla emléklapot nyújtott át Ódor Richárd intézményvezetőnek.

Zala Vármegyei Kirendeltség