Az év állatvédő gyermekotthona

Az „Év Állatvédő Gyermekotthona 2023” címet vehette át a Gyermekvédelmi Központ Jász-Nagykun-Szolnok Vármegye

Állatmenhelyen tett látogatás

Óriási öröm, hogy ebben az évben a Gyermekvédelmi Központ Jász-Nagykun-Szolnok Vármegye kapta az „Év Állatvédő Gyermekotthona 2023” megtisztelő címet.„Az elismerést a gyermekek az odaadó, példaértékű munkájukkal érdemeltek ki. Az állatvédelem rendkívül nemes feladat, jó látni, hogy ezt a küldetést ilyen hozzáértéssel és elkötelezettséggel végzik” – fejezte ki elismerését Kiss Róza, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kirendeltség igazgatója.

A bölcsődék, óvodák, iskolák, középiskolák és gyermekotthonok számára meghirdetett pályázatra olyan magyarországi és határon túli magyar intézmények jelentkezését várták, akik törekednek arra, hogy a gyermekek mindennapi életében jelentős szerepet kapjon a felelős állattartás. Valamennyi, 361 pályázó intézmény teljesítette a minimumkövetelményeket, így jogosulttá váltak az „állatbarát” cím használatára egy éven keresztül.

Vadállatok megismertetése a gyermekekkel

A beérkezett munkákat egy állatvédelmi és pedagógus szakemberekből álló zsűri bírálta el. Minden kategóriában három helyezettet díjaztak, így összesen 15 nyertes intézményt hirdettek az Állatorvostudományi Egyetemen rendezett díjátadón, melyen az elismerő oklevelet Dr. Sótonyi Péter, az egyetem rektora adta át.

Az oklevél átvétele

A Gyermekvédelmi Központ Jász-Nagykun-Szolnok Vármegye kisújszállási szakmai egysége fokozottan figyel arra, hogy a gyermekek látókörét bővítse, az állatvédelmet kiemelten kezelje. Együttműködnek a helyi állatvédő szervezettel, a Kisújszállási Kutyabarát és Állatvédő Civil Egyesület Menhellyel. A konstruktív együttműködésnek köszönhetően a gyermekek minden hétvégén meglátogatják az elárvult kutyusokat, valamint adománygyűjtésekkel, kutyasétáltatással, kennelek takarításával segítik az egyesület munkáját.

Allatbarat gyermekotthon logoAz állatok gondozása és táplálása lehetőséget ad a gyerekeknek arra, hogy felelősséget vállaljanak a kiszolgáltatottakért, ösztönzi őket az önkéntes munkára és a közösségért való tevékeny részvételre. Az otthonban megtanulhatják az etikus állattartást, az állatokkal való tiszteletteljes bánásmódot és az állatok védelmének fontosságát.

SZGYF Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kirendeltség
Fotó: Gyermekvédelmi Központ Jász-Nagykun-Szolnok Vármegye