Az EFOP-1.9.7 projektrendezvénye Budapesten

November 12-én Budapesten került sor a fenti projekt sajtónyilvános bemutató rendezvényére. Az SZGYF által működtetett program pontosabb címe és tartalma: „Kísérő szolgáltatások nyújtása a rászoruló személyek számára”.

A magas színvonalon megrendezett esemény mintegy száz résztvevőjét – jelenlegi és volt munkatársakat, koordinátorokat, tanácsadókat, több kirendeltség-igazgatót és főigazgatósági kollégát – a projektet irányító Kapus Krisztián szakmai vezető köszöntötte. A meghívottak között jelen volt és beszédet mondott Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára is.

„Jeles napra jöttünk össze, mert ma van a Szociális Munka Napja is, amelyet 1997 óta ünnepelünk világszerte” – utalt a szakmai nap hátterére, majd az államtitkár gondolatai következtek, először ennek a napnak az ünnepeltjeit köszöntve.
„Most mindjárt Önöknek járna a legtöbb taps – mondta –, és a hölgyeknek különösen, mert amikor ennek a projektnek a keretében nehéz helyzetben lévőkről és segítségről van szó, akkor többnyire nőket látunk az előtérben, az ő többlet-figyelmük és gondoskodásuk nélkül nem működne ez a projektmunka sem”. Elmondta: ma egészen pontosan 99 312 fő dolgozik a szociális ágazatban, amelynek ez a projekt is a része: olyanoknak nyújt tárgyi, természetbeni segítséget, akik a saját élethelyzetükben fogyasztási cikkekhez juthatnak, de személyi tanácsadói segítséghez is a régi hasonlat szerint: hal helyett halászni érdemes tanítani.”

Képzési programok, életvezetési tanácsok, juttatások ügyében családosok, megváltozott munkaképességűek, idősek kaphatnak hozzáértő támogatást a hálózat részéről. „Nem tudjuk eléggé megköszönni Önöknek, hogy a hasznosság, a közösséghez tartozás érzéséhez viszik közelebb embertársaikat” – hangsúlyozta. Az államtitkár röviden összefoglalta a szociális ágazatot érintő és egyéb kormányzati jóléti intézkedéseket, amelyek ezt a célcsoportot érintik, a nyugdíjak értékállóságát szolgálják, és az időskori biztonság növelését és a nélkülözésnek való kitettség csökkentését teszik lehetővé. Utalt a szociális ágazatban bekövetkezett és várható béremelésekre, az évről évre erősödő pozitív trendekre, a gyermekek otthongondozási díj bevezetésére, mértékének 124 ezer Ft-ra való növelésére, ami jelentős terhet vesz le az ilyen szülők válláról. „Igazából azon dolgozunk, hogy Önöknek minél kevesebb munkája legyen” – tette hozzá. „Azokért, akiknek az Önök tanácsára, segítségére, az Önök kézszorítására, bátorítására van szüksége. Hálóval halászni tanítani: ez a legjobb rászorultság-csökkentés, legfőképp ezt köszönöm meg Önöknek.”

 

Tóth Sándor, az SZGYF fejlesztési igazgatója az SZGYF kiemelt állami projektjeit ismertette a felzárkózás területén, hozzátéve: 2012 óta dolgozik az RSZTOP programban, amikor még szinte az ismeretlenből indultak, és hatalmas öröm látni, milyen hatékony, eredményes munkává érett a projekt-együttműködés. Áttekintette a szociális rendszer szereplőit és ebben az SZGYF szerepét, majd részletesebben az EFOP-1.9.7 konkrét tartalmi részleteit, előre tekintve a későbbi operatív programok terveire. Kéri-Záborszky Mária projektmenedzser-helyettes a rászoruló személyek támogatásának történetét vázolta fel 2014-től napjainkig, majd Kapus Krisztián  „Tanácsadói hálózat a rászoruló személyek szolgálatában” című előadásában a munkatársak kezdeti felkészítésének tapasztalatairól beszélt, korrigálva a közfelfogást: „Mi nem kizárólag csomagosztók vagyunk. A legjobb dolog ebben a munkában az az örömteli szolgálat, ami a tanácsadás élethelyzeteihez kapcsolódik. Azt segíteni, hogy hogyan lehet másként, minőségibb életet élni. Kiváló interaktív csapatunk van, akikre büszkék vagyunk. Eredetileg 70 tanácsadóval és 6 koordinátorral dolgoztunk, augusztus elsejétől pedig 32 + 4 fő a létszámunk 109 járásban, 10 ezer tanácsadói alkalomnál járunk és minden csomagosztáson jelen vagyunk. A szakmai műhelyeink és koordinációs fórumaink is igen hatékonyak, az Államkincstár mint konzorciumi partner kiváló informatikával segít.” Bemutatta a tanácsadók kompetenciáit, a komplex segítségnyújtás alapfeltételeit.

 

Sikterné Csizmadia Ágnes koordinátor személyes hangvételű záró összefoglalójában a tanácsadók életközeli tapasztalatait ismertette sok diával, életképpel fűszerezve.
A rendezvény fogadással ért véget.

SZGYF Főigazgatói Iroda