Az Aranyhíd matrózai jól kifőzték…

A füzesabonyi intézmény szőlőmártással és bulgurral tálalt roston sült hala lenyűgözte a zsűrit

Ötödik alkalommal szervezett gasztronómiai szakmai napokat a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a fenntartásában lévő intézmények számára.

img 8711

2019. szeptember 6-7-én a Zamárdi Gyermeküdülőben a folyamatosan megújuló, egészséget támogató közétkeztetés került a fókuszba. Népegészségügyi és gasztronómiai szakemberek tartottak előadásokat, adtak gyakorlati tippeket az intézmények élelmezéssel foglalkozó munkatársainak.
img 8704A bemutatók és tanácsadás mellett Gasztro Tudor szellemi vetélkedő valamint főzőverseny színesítette a programot. A szervezők „hűsítő” illetve „melegítő” ételek kategóriában hirdették meg és értékelték az elkészült étkeket. A megyék által delegált csapatokban a szakácsok munkáját kukták segíthették. A héttagú zsűri díjazta a terítés módját, a legötletesebb viseletet, a legfinomabb süteményt, a legütősebb pálinkát és a legszebb kuktát is.

img 8723img 8742
Tatai Edinától, a Heves Megyei Aranyhíd Egyesített Szociális Intézmény vezetőjétől megtudtuk, hogy nagyon büszke a csapatára. Erdős Gergely szakács halat választott a főétel alapanyagául, ezért a Balaton-parti versenyre matrózokként neveztek a füzesabonyiak. A legszebb terítésért is oklevelet kaptak, valamint a mákos süteményük is a legfinomabbnak bizonyult. A szakmai vetélkedőn harmadikok lettek, és intézményvezető asszonyt ítélték a legszebb segítőnek.

received 422946105013834received 497882204367432

A tájegységek értékeinek bemutatása a hungarikumok jegyében meghirdetett versenyre Heves megye Magyarország újkori bortörténelmének első védett eredetű borával, az Egri Bikavérrel nevezett. A nemes nedűt Eger Város Hegyközsége biztosította ehhez. Palincsár Klaudia, az SZGYF Heves Megyei Kirendeltség élelmezési felelőse elmondta, hogy a nemes italok versenyét pedig egy bélapátfalvai birspálinka nyerte.

A tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság nyárzáró gasztronómiai rendezvénye a kiváló szakmai előadásoknak és a színes szakmai programoknak köszönhetően évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

SZGYF Heves Megyei Kirendeltség