Átadtuk A zene mindenkié-pályázat díjait

Az Esélyteremtési Főosztály Ellátottjogi és Gyermekjogi Osztály számos, korábbi sikeres pályázattal büszkélkedhet, amelyeket ellátottjaink, illetve kollégáink számára szakmai pályázatok keretében írtunk ki. Több irodalmi és egy képzőművészeti pályázatot követően hirdettük meg nagy sikerű zenei pályázatunkat az SZGYF intézményeiben élő ellátottjaink részére „A zene mindenkié” címmel.

A díjazottak

 „A zene célja nem az, hogy ítéletet mondjunk róla, hanem, hogy táplálkozzunk vele. A zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható. Aki nem éle vele: lelki vérszegénységben él és hal. Teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be. A zene rendeltetése: belső világunk jobb megismerése, felvirágozása és kiteljesedése.”
(Kodály Zoltán)

A díjátadót megtisztelte jelenlétével Szekeres Pál miniszteri biztos úr is (jobb szélen)

A pályázók és felkészítőik már a bemutatkozó videóikban és leveleikben kifejtették, hogy nagyon örültek a zenei pályázatnak, mert a zene és zenélés jelentős szerepet tölt be a mindennapjaikban, és nagymértékben hozzájárul az önkifejezésükhöz, fejlesztésükhöz, így életminőségük javulásához.

A díjazottak ajándékokkal

A fent olvasható Kodály Zoltán-idézet különösen helytálló és igaz erre a speciális területre ahol dolgozunk, hiszen a zene segítségével kapcsolatok építhetők az intézményen belül és azon kívül, tehát közösségépítő hatása van. Elősegíti a kommunikációt, valamint azoknak az ellátottaknak, akiknek a verbális kommunikáció nehézséget okoz, a zene mint nonverbális kommunikációs „eszköz” támogatást nyújt a közösségi programokon való részvételben, és megakadályozhatja az ellátottak izolációját. Terápiás hatást gyakorol fizikai, emocionális, mentális, szociális és kognitív területeken, továbbá lehetőséget teremthet a sérült funkciók fejlesztésére, illetve helyreállítására, valamint lehetővé teszi az interperszonális integrációt, így elősegítve az életminőség javulását is. Végül, de nem utolsósorban, a zene élményeket mobilizál, így tudatosíthatóvá teszi az elfojtott, vagy nem verbalizálható élményeket, összerendezi a ritmus segítségével a mozgást, és a közös élménnyel szocializál is.

A díjazottak műsor közben

Várkonyi Attila (Dj Dominique) immár ötödik alkalommal vállalta el önzetlenül, hogy az esemény házigazdája legyen
Zenei pályázatunk célcsoportja az SZGYF fenntartásában álló intézmények ellátottjai, az intézményben működő dalkörök, kórusok, vagy egyéni énekesek, vagy intézményi zenekarok voltak. A pályázatra tizenhét megyéből összesen negyvenhat darab pályamű érkezett. Tizenhárom egyéni énekes és huszonöt intézményi (zenekar, dalkör, kórus) jelenkező volt. Az intézményi pályázók kétszáznegyvenketten voltak. Így összesen kétszázötvenöten pályáztak. A beérkezett pályaműveket hét főből álló bíráló bizottság hallgatta végig, és több szempontot figyelembe véve hozta meg döntését, amely alapján három fődíjat és négy különdíjat adtak át ünnepélyes keretek között. Az ünnepi eseményre és a díjak átadására október 27-én került sor. A rendezvényt dr. Dorogi Rajmund főigazgató-helyettes úr nyitotta meg.

A vendégek

A díjjazottak, akiknek szívből gratulálunk:

1. helyezett: Freestyle intézményi zenekar – Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesített Szociális Intézmény, Kisléta telephely.

2. helyezett:  Sol Singers – intézményi zenekar – Hajdúsági Szociális Szolgáltató Központ, Balmazújváros Humán Szolgáltató Otthona.

3. helyezett: Kanó Erika – egyéni énekes – Békés Megyei Körös-menti Szociális Centrum, Magyarbánhegyes telephely.

Főosztályunk ismételten szeretné megköszönni valamennyi pályázónak, a felkészítő kollégáknak, a bíráló bizottság tagjainak azt a támogató és áldozatos munkát, amellyel hozzájárultak a pályázatunk sikeréhez.

A díjátadóról készült videó


Esélyteremtési Főosztály Ellátottjogi Osztály

Kapcsolódó témák:

esélyteremtés