A fejlesztő foglalkoztatás örömünnepe – megnyílt a IV. húsvéti vásár az SZGYF központjában

„Kitartás, munka, akaraterő, újrakezdés, esély, támogatás, befogadás. Amit a fejlesztő foglalkoztatás révén megtapasztalunk, hazaviszünk, ajándékként adjuk át másoknak, mind-mind ezeket az értékeket közvetíti” – hívta fel a figyelmet a vásárban megvehető különleges termékek mögött álló munkára dr. Simon Attila István, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója a fejlesztő foglalkoztatók IV. húsvéti vásárának megnyitóján, utalva azokra az intézményekre, ahol a szemrevaló kézműves termékek készülnek. A főigazgató személyes emlékként hozzátette, hogy 2018 óta, közel öt éve részese a fejlesztő foglalkoztatás országos nagy, de egymásra mindig odafigyelő, családias közösségének.

A vásár kézműves portékái

Immár negyedik alkalommal, március 27-én rendezik meg a húsvéti vásárt az SZGYF központjában, ahol négy napon keresztül kínálja portékáit az ország számtalan pontjáról érkező, mintegy 30 fejlesztő foglalkoztató műhely, köztük ellátottak és munkatársak egyaránt. A kiállított – és eladásra kínált – termékek rendkívül sokfélék: a húsvéti dekorációktól a kosarakon át a szőnyegekig, bögrékig, tányérokig, porcelántárgyakig, kisebb táskáig, horgolt figurákig csodálhatjuk meg a műhelyekben dolgozók kreativitását, elkötelezettségét.

A vásár első napján dr. Simon Attila István, az SZGYF főigazgatója és Cséplőné Gönczi Veronika szakmai főigazgató-helyettes ünnepélyes keretek között, együtt nyitotta meg az eseményt. Az SZGYF vezetője köszöntőjében nem csupán a vásáron kapható termékeket méltatta, de a fejlesztő foglalkoztatás alkotó és értékteremtő erejét is hangsúlyozta: Mindaz, amit a fejlesztő foglalkoztatás révén megtapasztalunk, látunk, hazaviszünk a lakásainkba, ajándékként átadjuk másoknak, mind-mind a foglalkoztatottak értékeit közvetíti. Ha ezen termékek által csak egyetlen emberhez közelebb visszük mindazt a munkát, alázatot, szolgálatot, ami az intézményeinkben zajló munkát jellemzi, akkor már tettünk valamit azért, hogy segítsük az intézményekben élő lakók össztársadalmi befogadását.” A főigazgató külön köszöntötte azokat a munkatársakat, akik az év minden napján a fejlesztő foglalkoztatásban dolgozók mellett állnak.

Cséplőné Gönczi Veronika szakmai főigazgató-helyettes és dr. Simon Attila István, az SZGYF főigazgatója

Cséplőné Gönczi Veronika szakmai főigazgató-helyettes a vásár közösségteremtő erejét emelte ki: „Az esemény jelentősége, hogy megismerjük nemcsak a fejlesztő foglalkoztatásban dolgozók munkáit – hiszen sokszor csak a termékeket látjuk –, hanem őket magukat is. Megismerkedhetünk egymással, beszélgethetünk, ezáltal még közelebb kerülünk egymáshoz”. A főigazgató-helyettes asszony ünnepi beszéde végén virággal köszöntötte Fodor-Borza Biankát, a Fejlesztő Foglalkoztatási Osztály vezetőjét, sokéves áldozatos munkájáért.

Fodor-Borza Bianka, a Fejlesztő Foglalkoztatási Osztály vezetője

A megnyitót követően Czikora István László és a Bolyai Farkas Gyermekotthoni Központból érkező gyermekek zenés műsorával folytatódott a program, majd az SZGYF munkatársai birtokba vehették a vásárteret, hogy megtalálják a hozzájuk legközelebb álló húsvéti portékákat. 

 Minden nap újabb fejlesztő foglalkoztató műhelyekből érkeznek ellátottak és munkatársak

A vásár hétfőtől csütörtökig 9 és 15 óra között várja az érdeklődőket. Minden nap újabb fejlesztő foglalkoztató műhelyekből érkeznek ellátottak és munkatársak, hogy bemutassák, milyen termékeket készítenek, és eladásra kínálják kézműves áruikat.

SZGYF Sajtó

Kapcsolódó témák:

Fejlesztő foglalkoztatás