A százéves platán új életre kelt

A Fenyőliget Integrált Szociális Intézmény Heves Vármegye ünnepséget tartott június 2-án. Felavatták a vámosgyörki Lucfenyő Idősek Otthona udvarán álló, idős hölgyet ábrázoló alkotást, a százéves platánból készült szobrot.

platan1

Hinkelmann-né Csejk Ágnes intézményvezető köszöntőjében elmondta: a százéves platánfa nemcsak a park része volt, hanem az elmúlt idők krónikása is. Lakók, dolgozók, látogatók pihentek meg lombja alatt az elmúlt évtizedekben. Korhadás miatt sajnos ki kellett vágni, de egy részéből Gáborecz István fafaragó az intézmény felkérésére szobrot alkotott. A láncfűrésszel készült, részletgazdag alkotás témáját az otthonban élő idős emberek ajánlották a művésznek.

Az avatás alkalmával Hám László, a település alpolgármestere arról beszélt, hogy az 1948 előtt a Visontai Kovách család tulajdonában lévő kastély parkjában a különleges növények egyik csodálatos éke, nagy idők tanúja volt ez a fa.

platan3

A platánszobor, balján Gáborecz István fafaragó művész

Kohajda Zoltán esperes áldását követően Lakatos Csabáné főnővér ez alkalomra írt versét adta elő. Érzései szerint a szobor kedves, befogadott lakója lesz az otthonnak. Az ünnepségen részt vevők elismerő szavakkal és tapssal fejezték ki köszönetüket a szobrásznak.

Heves Vármegyei Kirendeltség