A szakma közös ünnepe – Szociális Munka Napja Baranyában

Ahogy az ünnepeknek megvan a maga szerepe, jelentősége a családok életében, úgy szintén megvan a szakmai közösségek életében is. Pécsett másfél évtizede követett szép hagyomány, hogy a Szociális Munka Napját a SZIME, az Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Baranya Megyei Kirendeltsége és Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata közösen ünnepli.

A megyei önkormányzat patinás dísztermében a szociális szakma megyei és városi képviselőit a házigazdák képviseletében elsőként Kocsis József, a SZIME elnöke köszöntötte hangsúlyozva, hogy a mai nap fenntartótól függetlenül a szociális terület minden dolgozójának, és áldozatos munkájuk elismerésének szól. Dr. Gálné dr. Babinecz Erzsébet kirendeltség igazgató ünnepi beszédében arra hívta fel a figyelmet, az elesettek iránt tanúsított humánum, tisztesség, empátia és szeretet olyan örök érvényű értékek, amelyek megőrzik az embert, és amelyek az egész szakmának önbecsülést és tartást tudnak adni. Kiemelte, habár a társadalom sokszor közönyt mutat a rászorulókkal szemben, de a közös tenni akarás is jelen van, példaként hozva a nevelőszülői vállalást és azon a szervezeteket, munkahelyi közösségeket, akik a saját eszközeikkel, lehetőségeikkel próbálják a szociális feladatellátást segíteni, vagy az ellátottak életét jobbá tenni.

Bognár Szilvia alpolgármester asszony szintén meleg szavakkal köszönte meg az intézményi dolgozók fáradhatatlan munkáját. Dr. Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke pedig az előtte elhangzó dal „egy vérből valók vagyunk” sorát idézve, azt a társadalom egészért vállalt szolgálatot méltatta, amely ezt hivatást nemessé teszi.

 

Az ünnepi műsort idén is intézményeink ellátottai, gondozottai adták.

 

A Baranya Megyei Platánliget Otthon, valamint a Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ lakóinak műsora – fuvolajáték, dal, vers, a Színkottás Zenekar összeállítása, drámajáték és vidám „kapalos tánc” – mély érzelmekkel teli szórakozást nyújtott az ünnepség résztvevőinek.

    
 
Az ünnepség sokak számára legmeghatóbb pillanata volt, amikor a díszterem mintegy 160 fős közönsége hosszú percekig felállva tapsolta a gondozottak szívvel-lélekkel előadott produkcióit.
 

A rendezvény adott alkalmat a szociális területen kiemelkedő munkát végző dolgozók elismerésére, akik példát mutatnak a kollégáik számára.

Pécs Megyei Jogú Város Polgármesterének Dicséretében részesült:

Rumann Anita az Esztergár Lajos Család-és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ munkatársa, Herbertné Weisz Klára gondozónő, az Integrált Szociális Intézmény munkatársa, Gróf Ákosné az Integrált Nappali Szociális Intézmény munkatársa.

A Szociális Igazgatók és Szakemberek Magyarországi Egyesületének díját vehette át: Kólya Zsoltné Andrea a mecsekjánosi Időskorúak Otthona vezető ápolója, Szűcsné Régert Csilla a szederkényi Idősek Klubja gondozója, valamint a Szent Erzsébet Alapellátási Központ jelzőrendszeres szolgáltatásának szakmai koordinátora, Mecskeiné Varga Gyöngyi a csányoszrói Idősek Nappali Intézményének vezetője.

Az SZGYF Főigazgatójának elismerésében részesült:

Werner Csaba a Baranya Megyei Platánliget Otthon munkatársa,

 

 

Patakiné Vangyia Ildikó a Baranya Megyei Dél-Zselic Egyesített Szociális Intézmény szociális munkatársa,

 

Schmidtné Solymosi Éva a Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat nevelőszülői tanácsadó munkatársa,

 

 

A szociális és gyermekvédelmi feladatellátáshoz nyújtott példaértékű támogatásért főigazgatói köszönő oklevelet vehetett át: Bali Boglárka az Értelmi Fogyatékosok Országos Érdekvédelmi Szervezete Baranya Megyei Elnöke,

 

továbbá a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya. Az elismerést a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság képviseletében Dr. Harmati Béla rendőr ezredes, bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes vette át.
 
Minden díjazottnak, jutalomban és elismerésben részesültnek szívből gratulálunk!
Ez úton is köszönetet mondunk intézményrendszerünk valamennyi dolgozójának tisztességgel, becsülettel végzett munkájáért, emberi helytállásáért!

SZGYF Baranya Megyei Kirendeltsége