„A példaképek itt vannak közöttünk”

A fentebb idézett mondat volt a mottója a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) immár hagyományos tanévnyitó ünnepségének. A Magyar Sport Házában a közelmúltban megrendezett ünnepélyes eseményen jelen volt dr. Szőke László, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) Fogyatékosságügyi Osztályának vezetője, egyben az Országos Fogyatékosságügyi Tanács titkára.

A vendégeket Sárfalvi Péter, az EMMI, Sportért felelős Államtitkársága sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára köszöntötte. Utalt arra, hogy az életminőség javításához hozzájárul a sport, s a FODISZ küldetése, hogy ebben segítse a fogyatékossággal élő fiatalokat.

Középen dr. Szőke László, az SZGYF osztályvezetője, az OFT titkára, mellette, balra: Szabó László, a FODISZ elnöke, jobbra: Toponári Gábor, a FODISZ ügyvezető elnöke

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke is üdvözölte a megjelenteket. Rámutatott, hogy a sport segíti az elfogadást, s lehetőséget nyújt arra, hogy az ép és fogyatékossággal élő fiatalok közösen juthassanak élményekhez.
Kiss Péter Pál még csak 16 esztendős, de már világ- és Európa-bajnok parakajakos. Szabó László, a FODISZ elnöke kérdezte az ambiciózus fiatalt a sportpályafutásáról, s a bajnokságokra való felkészülésekről.
Ezután Szabó László értékelte az elmúlt tanévet. Mint elmondta, 17 sportágban bonyolítottak le országos versenyrendszert, amelyeken 10965 sportoló vett részt, és 43 országos diákolimpiai döntőt rendeztek. Tanulásban akadályozott és speciális nevelési igényű fiatalokat éppen úgy bevonnak a sportprogramjaikba, mint értelmi fogyatékos, siket, mozgáskorlátozott és látássérült sportolókat. A FODISZ keretein belül ők is találnak olyan sportágat, amiben az átlagosnál is jobban teljesíthetnek.

A köszöntő beszédek után következett a Fogyatékosok Diáksportjáért Díjak átadása. Bronz, ezüst és arany fokozatú elismerést vehettek át azok a kiváló sportszakemberek, pedagógusok, akik az elmúlt években sokat tettek a fogyatékossággal élő gyermekek sportolásáért.

Tóth Krisztián paraúszó diáksportoló átveszi az oklevelet dr. Szőke Lászlótól

A FODISZ Díjak mellett 42 – tanulásban akadályozott, értelmi fogyatékos, látás-, hallás- és mozgássérült, valamint szervátültetett – diáksportoló, valamint felkészítő tanáraik is jutalomban részesültek. A díjak átadásában közreműködött: Szabó László elnök, Toponári Gábor, a FODISZ ügyvezető elnöke, Dunai Antal, olimpiai bajnok magyar labdarúgó, Kállai Gábor, sakkozó, nemzetközi nagymester, Gyene Piroska, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége elnöke, Csiszár Attila, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnökségi tagja, parasportoló, dr. Gregor Katalin, az Egyenlő Bánásmód Hatóság főosztályvezetője, dr. Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa, valamint Hajnal Gabriella és dr. Szőke László.

A képen balról jobbra: Toponári Gábor, a FODISZ ügyvezető elnöke, Szabó László, a FODISZ elnöke, Rudi Diána röplabdában jeleskedő diáksportoló, dr. Szőke László, az SZGYF osztályvezetője, az OFT titkára és Kárpáti Szilvia, felkészítő tanár

Koós-Lukács Tímea, a FODISZ kommunikációs igazgatója, a rendezvény moderátora zárásképpen elmondta, a világon mindenkinek hinnie kell abban, hogy képes valami olyasmit nyújtani, amit a világ nélküle nem kapna meg. A jelenlévők, vendégek és díjazottak mindezt elmondhatják magukról.
Az ünnepélyes tanévnyitót állófogadás követte, aminek érdekessége, hogy az ételeket a Hegyvidéki Ízlelő Étterem szervírozta. Ez a családbarát étterem nemrég nyílt meg Budán, s itt a vezetőségen kívül kizárólag fogyatékos, megváltozott munkaképességű, illetve tanulásban akadályozott embereket foglalkoztatnak. Tanúsíthatjuk, finom ételekkel és barátságos kiszolgálással kedveskedtek nekünk!

Kép és szöveg:
SZGYF Központ – Esélyteremtési Főosztály