A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum létrehozása Tatabányán

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság szakmai támogatásával tartotta meg a kábítószer ellenes világnaphoz kapcsolódóan alakuló ülését Tatabányán június 28-án Komárom-Esztergom Megye Kábítószerügyi Egyeztető Fórumát előkészítő testület a megyei közgyűlés tanácstermében.

kfk1

A témáról szóló bevezető, áttekintő előadást Majzik Balázs, az SZGYF Drogmegelőzési Programok Osztályának vezetője tartotta a meghívottaknak, akik között ott volt Kancz Csaba kormánymegbízott, Popovics György közgyűlési elnök és Farkas Gábor bűnügyi főkapitány is, valamint a megye számos társadalmi szervezetének és intézményének vezetője, köztük Süttő Erika, a Főigazgatóság megyei kirendeltség-igazgatója.

Majzik Balázs rámutatott: az alakuló testület célja, hogy a számos területen szétszórt tudást valamiképpen integrálja, kialakítsa azt a hatékony rendszert, amely lehetőséget ad arra, hogy az ezzel foglalkozók összehangoltabban, az interdiszciplináris szemlélet jegyében működjenek. Bemutatta a kábítószerügy mögött húzódó uniós és hazai társadalmi-szerhasználati folyamatokat, a terápiás módszereket, a jogi szabályozás hátterét és a prevenció módszertanának alapelveit. Az SZGYF sokoldalú szakmai támogatással járul hozzá a folyamat sikeréhez.

kfk3kfk2

A Nemzeti Drogellenes Stratégia prioritásként jelöli meg a járási KEF-fórumok megerősítését. Jelenleg 85 egyeztető fórum működik az országban, és cél az országos hálózat fejlesztése. Ők számítanak a helyi kulcstényezőknek: a politikai döntéshozók megnyerése és az erőforrások koordinálása alapvető feladatuk.

Dr. Vaczula József rendőr alezredes, mb. bűnügyi főkapitány-helyettes bemutatta a megyei droghelyzetet, ezt a kezelés oldaláról Hamar László, a Szent Borbála Kórház Drogambulancia addiktológiai konzultánsa egészítette ki, majd győri KEF koordinátora, Miklósyné Bertalanfy Mária működő jó gyakorlatokat ismertetett.

SZGYF Főigazgatói Iroda