A Gattyán Alapítvány nagy értékű adománya gyermekotthonainknak

A Gattyán Alapítvány az elmúlt hetekben nagy értékű informatikai eszközöket – laptopokat és PC-ket – adományozott az SZGYF fenntartásában működő gyermekotthonok lakóinak a digitális oktatás segítésére. Az alapítvány elnökével, Világi Szidóniával beszélgettünk munkájukról és terveikről.

 

A kijárási korlátozás nyomán gyermekotthonainkban a tanulás is nagy mértékben megnehezült. Milyen eszközökkel tudták segíteni ellátottjainkat?

Alapítványunk az elmúlt napokban 141 db teljesen új és felszerelt, nagyon jó minőségű, távokatásra alkalmas informatikai eszközt juttatott el az intézményeknek. 114 db laptopot és 27 db PC-t adtunk át 41 gyermekotthonban országszerte, amelyeket nagy örömünkre azonnal használatba is vettek. A kiszállítást is rendkvül gyorsan sikerült megszerveznünk az SZGYF megyei kirendeltségeihez, akik pár nap alatt továbbították őket a gyerekekhez. Tudjuk, hogy sokkal több ezer eszközre is volna igény, de jelenleg mi ennyivel tudunk hozzájárulni ahhoz, hogy kicsit is megkönnyítsük a gyermekek és a nevelők életét, főleg a távtanulásban való részvételüket.

Úgy tudom, ezt még hamarosan további adományok is követik.

Igen, az első körben 12 megye intézményei részesültek az eszközökből, de napokon belül a többi kirendeltség is kap összesen 100 újabb laptopot, ilyenformán az ország egész területére jut majd az adományokból.

Szívesen hallanánk ennek a támogatásnak az előtörténetéről és az alapítványról magáról is.

Gattyán György a tavalyi évben hozta létre az alapítványt, de cégcsoportunk évek óta elkötelezett a támogatások terén. Gattyán György alapító-tulajdonos filantróp tevékenységét mintegy 20 éve kezdte. Azóta több milliárd forintot fordított önhibájukon kívül bajba jutott emberek megsegítésére.
A Gattyán Alapítvány kiemelt célja, hogy a hátrányos helyzetű fiatalokat, legkivált pedig az állami gondoskodásban élő gyerekeket támogassa négy területen: az oktatás, a sport, a szociális támogatás és a kultúra területén. Most – a járvány okozta krízisben – az említett eszközökön keresztül az oktatás segítését tartottuk a legsürgetőbbnek, igyekeztünk a lehető leggyorsabban cselekedni. Elárulhatom, hogy én mint alapítványi elnök személyesen az élettörténetem nyomán is nagyon elkötelezett vagyok ez iránt. Tízéves koromban veszítettem el a szüleimet, és tudom, hogy mit jelent lelkileg szülők nélkül nevelkedni. Visszatérve az alapítványra, az első nagyszabású alapítványi eseményünk 2018-ban egy karácsonyi élménynap volt, amin több mint 300 gyermeket láttunk vendégül és ajándékoztunk meg, és ez aztán több új ezdeményezéshez is lendületet adott.

Gondolom, ez sok új kapcsolatot hozott a gyermekotthonok felé…

Valóban, nagyon sokakat megismertem országszerte, és így megteremtődött az a kapcsolatrendszer és hálózat, amelyen keresztül személyes párbeszédet tudok folytatni a terepen lévőkkel az alapítvány támogatásaihoz kötődően. Ennek része az SZGYF-fel való kapcsolatfelvételem is, ahol Gősi Tamásban és kollégáiban nagyszerű partnerekre leltem, rajtuk keresztül a főigazgatóság is könnyen bevonhatóvá vált. Fontos cél, hogy ne csak a fővárosi, hanem minél több vidéki ellátottat is elérjünk.

Hallottam, hogy nemrégiben érdekes sporteszközöket is kapott néhány gyermekintézmény.

Igen, még tavaly írtunk ki egy pályázatot teqball-asztalokra, amelyeket épp a minap szereltünk fel 4 budapesti gyermekotthonban de további 6 otthon is szerepel még a nyertesek között, ahová a sporteszközök hamarosan szintén telepítésre kerülnek.

 

Kapott-e már visszajelzéseket a támogatottaktól az adományozás nyomán?

Igen, nagyon szívhez szóló e-maileket és képeket kapok mindenfelől, érezzük, hogy az igazgatók, nevelők azonnal használatba vették az informatikai eszközöket, és öröm, hogy egy kritikus helyzetben ezzel igazán hatékonyan tudjuk segíteni a tanulást. Ezzel az adományozással természetesen nem zárult le alapítványunk kapcsolata az érintettekkel, és amint lehetővé válik, folytatjuk a támogató rendezvények és akciók szervezését.

SZGYF Főigazgatói iroda